alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκυλακάκης: Από τη “Δράση”, υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Από τη “Δράση”, υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής

Σκυλακάκης: Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ορίστηκε υφυπουργός αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική και ανέλαβε το δύσκολο πόστο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σκυλακάκης: Ο Θόδωρος Σκυλακάκης καλείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπηρετήσει το σκληρό πόστο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε μια δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης διαγράφηκε το 2010 από την ΝΔ γιατί «διέψευσε» τον ισχυρισμό του τότε προέδρου του Κόμματος Αντώνη Σαμαρά από την Θεσσαλονίκη ότι το έλλειμμα ( 3,8% του ΑΕΠ ) μπορούσε να μηδενιστεί το 2011 σημειώνοντας ότι έτσι εμπαίζουμε τον ελληνικό λαό. Τώρα καλείται από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να υπηρετήσει το δύσκολο πόστο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ως πρόεδρος της «Δράσης» που συνεργάζεται από το 2017 με την ΝΔ έχει ταχθεί πολλές φορές κατά των υψηλών φόρων που πνίγουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι και άνθρωπος της αγοράς, εκτός από πολιτικός: έχει συστήσει 2 εταιρίες επικοινωνίας και διαφήμισης αλλά και μια επιχείρηση για αγροτικά προϊόντα. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 έφερε την θέση του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας.

Σκυλακάκης: Λίγα λόγια για τη ζωή του

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι εγγονός του στρατιωτικού Θεόδωρου Σκυλακάκη. Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά». Από το 1983 έως το 1985 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Έχει εργαστεί στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και ιδρύσει 3 εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και το 2014 στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» και έχει πλούσια αρθρογραφία στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες, τη Μαριάννα και την Ειρήνη.

Σκυλακάκης: Η πολιτική σταδιοδρομία

Ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και διετέλεσε Υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής. Από το 1986 έως το 1989 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του «Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας». Υπήρξε υπεύθυνος της διαφημιστικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1989 (Ιούνιος)και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, από κοινού με τους Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Κατσούδα στις εκλογές του 1989 και 1990 ενώ και υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Επιτροπής Εκλογών της Νέας Δημοκρατίας και το 1993.

Σκυλακάκης: Σύμβουλος σε κορυφαίες θέσεις

Το 1989 υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη και από το 1989 ως το 1990 ως Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Από το 1990 ως το 1993 διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του πρωθυπουργού και Προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Το 1997 ως το 1998 υπήρξε μέλος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις Εθνικές Εκλογές του 2000 ήταν Υποψήφιος Βουλευτής στη Β΄ Αθηνών.

Εξελέγη δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, με τον συνδυασμό «Αθήνα Αύριο» με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη και Υπεύθυνος Συντονισμού της Προετοιμασίας του Προγράμματος του συνδυασμού. Από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε Αναπληρωτής Δήμαρχος Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος του Προγράμματος «Πρόσοψη» του Δήμου Αθηναίων. Την περίοδο 2003-2004, ήταν Υπεύθυνος για την Προετοιμασία του Δήμου Αθηναίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη διάρκεια των οποίων είχε ορισθεί Αναπληρωτής Διοικητής Πόλεως (City Manager). Κατά την διάρκεια της θητείας του στον Δήμο Αθηναίων διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών την περίοδο 2005-2006 και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για Θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Οι Φιλελεύθεροι» (1999), Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του «Κέντρου Ερευνών και Προβληματισμού Ε21» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και της Ασφαλιστικής Εταιρίας ΑΣΤΗΡ.

Σκυλακάκης: Η διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, διότι εξέφρασε την αντίθεσή του στην επίσημη γραμμή του κόμματος αναφορικά με το Μνημόνιο. Στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι αδύνατο να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2011, όπως είχε υπογραμμίσει ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, και τόνισε πως την άποψή του αυτή θα εξηγήσει στα συλλογικά όργανα του κόμματος -όπως στην ΚΟ της ΝΔ που συνεδριάζει την Πέμπτη- ζητώντας αλλαγή στάσης, καθώς η πρόταση της ΝΔ παραπλανά τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γιάννη Τραγάκη, παρέπεμψε στην Επιτροπή τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός Κόμματος». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, από την οποία αποχώρησε στις 21 Μαΐου 2012, διαφωνώντας με την εκλογική συνεργασία του κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Νοέμβριο του 2012 προσχώρησε στο κόμμα της Δράσης

Την 1 Ιουνίου 2013, εξελέγη 3ος πρόεδρος της Δράσης, με 70 ψήφους, διαδεχόμενος τον Αντύπα Καρίπογλου. Επανεξελέγη Πρόεδρος της Δράσης τον Φεβρουάριο του 2014 και τον Μάιο του 2016, στα αντίστοιχα τακτικά Συνέδρια. Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανάληψη της ευθύνης από τον Θόδωρο Σκυλακάκη της Ομάδας Δρόσης της ΝΔ για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, άρσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.