Γιάννης Σπάθας κιθάρα: Τα συγκλονιστικά “αντίο” των καλλιτεχνών

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Σπάθας κιθάρα: Τα συγκλονιστικά “αντίο” των καλλιτεχνών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γιάννης Σπάθας κιθάρα: Ο θρυλικός κιθαρίστας, ο Έλληνας Tζίμι Χέντριξ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών σκορπίζοντας θλίψη στους οικείους του αλλά και τους χιλιάδες θαυμαστές τους

07.07.2019 | 14:46

Γιάννης Σπάθας κιθάρα: Συγκλονισμένος είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος με τον θάνατο του Γιάννη Σπάθα. Ο θρυλικός κιθαρίστας, ο Έλληνας Tζίμι Χέντριξ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών σκορπίζοντας θλίψη στους οικείους του αλλά και τους χιλιάδες θαυμαστές τους. Το ιδρυτικό μέλος των Socrates είχε καταφέρει να δημιουργήσει τον δικό του ήχο και κατά πολλούς ήταν ο καλύτερος Έλληνας κιθαρίστας όλων των εποχών. Εκτός από τους Socrates ο Σπάθας είχε γράψει μουσική για αρκετούς σημαντικούς δίσκους και είχε παίξει κιθάρα στα πιο εμβληματικά κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας.

Για την εποχή των Socrates, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple. Θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970. Σύμφωνα με τον Matt Barrett (Matt Econopouly), για νέους στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου που άκουγαν ροκ, ο Σπάθας ήταν ένας από τους guitar heros τους, μαζί με τον Dorian (Θεόδωρος) Kokas (των Morka). Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο Kitchen Mastering, αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική, το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Οι φίλοι του καλλιτέχνες τον αποχαιρέτησαν με συγκινητικό τρόπο, με λόγια αγάπης αλλά και θρυλικά τραγούδια. Μιλώντας στο One Channel, ο τραγουδοποιός και τραγουδιστής Μανώλης Φάμελλος έκανε λόγο για έναν ολοκληρωμένο μουσικό που είχε κάνει σπουδαίες δουλειές και αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε μαζί του το 2004 στο πλαίσιο περιοδείας. Όπως είπε «ο Γιάννης Σπάθας άφησε το δικό του αποτύπωμα στο χώρο», ενώ αποκάλυψε τι ήταν αυτό που ξεχώριζε στον ίδιο.

Γιάννης Σπάθας: Ο Φάμελλος τον “αποχαιρετά”

Γιάννης Σπάθας: Αντίο…

Γιάννης Σπάθας: Το πιο συγκινητικό αντίο

O Ιλάν Σολομών ανέβασε συγκινημένος στο Facebook την είδηση («Μια μεγάλη απουσία. Έφυγε ο Γιάννης Σπάθας»), συνοδεύοντάς-την με ένα απόσπασμα από παλαιότερο κείμενό του στην Αυγή: «Όλα άρχισαν ένα κυριακάτικο πρωί στον ηλεκτρικό, με κατεύθυνση την Τερψιθέα του Πειραιά. Συναντώ τον Τρανταλίδη.

«Πάω να δω τους Socrates» του λέω. «Μα, είμαι Socrates! Εδώ και λίγο καιρό με πήραν τα παιδιά». Τον Γιώργο τον ήξερα σαν ένα πολύ καλό νέο ντράμερ, πρώην κιθαρίστα σε συγκροτήματα της γειτονιάς, αλλά το να παίζει με το γκρουπ – θρύλος της εποχής ήταν κάτι το απίθανο. Λίγη ώρα μετά, το σινεμά σηκωνόταν στο πόδι με τους εκατοντάδες νέους fans να αλαλάζουν από χαρά στο «σόλο ντραμ!» του Τρανταλίδη και να προσκυνούν την Fender Stratocaster του Σπάθα στο σόλο του στο «Ηπειρώτικο», με τον Τουρκογιώργη να τον κοιτάει με θαυμασμό μέσα από τα μακριά του μαλλιά. Λίγο καιρό μετά, στην «Αυλή» των Βασιλιάδων του Ελληνικού Ροκ πια, παίζαμε με τη φοιτητική μας ”Machine Band” ανοίγοντας τις Κυριακάτικες συναυλίες τους που παρουσίαζε ο εκδότης της «Μουσικής Γενιάς», ο φίλος Στέλιος Ελληνιάδης με τα μακριά μέχρι τη μέση μαλλιά.

Κι έφτασε αργότερα η στιγμή που οργώναμε μαζί την επαρχία, με την αφεντιά μου στον ρόλο του διοργανωτή μιας μάλλον επεισοδιακής περιοδείας που με τίποτα δεν ήταν μια… «αρπαχτή». Το προηγούμενο βράδυ στο στούντιο του περίφημου ηχολήπτη Γιάννη Σμυρναίου έγινε η Live ηχογράφηση του «On The Wings», ενός από τα καλύτερα ροκ άλμπουμ της εποχής και το καλύτερο των Socrates στην πιο ώριμη φάση τους. Το μεσημέρι ο δίσκος ήταν έτοιμος. Φορτώσαμε όργανα, ενισχυτές και προβολείς και φύγαμε για την περιοδεία…»

Γιάννης Σπάθας: Όταν το συγκρότημα μπήκε φυλακή

Exit mobile version