Exit poll: Εκλογές 2019 – Στις 19.00 το αποτέλεσμα, τι δείχνει το πρώτο κύμα (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit poll: Εκλογές 2019 – Στις 19.00 το αποτέλεσμα, τι δείχνει το πρώτο κύμα (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Exit poll: Σε εξέλιξη είναι από τις 07.00 η εκλογική διαδικασία, και παράλληλα με αυτήν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν οργανώσει ένα μεγάλο exit poll, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν στις 19.00.

07.07.2019 | 17:08

Exit poll: Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και τo πρώτο exit poll για τις εκλογές 2019 θα ανακοινωθεί στις 19.00. Ανατροπές φέρνει το 2ο κύμα των ερευνών κοινής γνώμης έξω από τα εκλογικά κέντρα. Ενώ το πρωί τα νούμερα ήταν πολύ μεγάλα, όσο προσέρχονται στις κάλπες ψηφοφόροι, τα δεδομένα αλλάζουν. Ήδη νωρίτερα είχαν διαρρεύσει τα ποσοστά των κομμάτων από το πρώτο πρωινό κύμα των exit polls με τους πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν τις πρωινές ώρες. Στο διαδίκτυο μάλιστα, ορισμένοι δεν διστάζουν να δημοσιεύσουν και αριθμούς κάτι που είναι εξόχως παρακινδυνευμένο. Αυτή τη φορά το εκλογικό σώμα ψηφίζει και δείχνει να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τις ευρωεκλογές.

Όπως φάνηκε το πρωί η διαφορά των δυο κομμάτων από τις πρωινές προσελεύσεις ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη. Τα ποσοστά που καταγράφηκαν δεν τα είχαν προβλέψει ούτε οι έμπειροι αναλυτές των κομμάτων. Παρόλα αυτά στο μεσημβρινό κύμα των exit polls φαίνεται να έχουμε μεταβολές προς τα… κάτω. Παρατηρείται δηλαδή στο δεύτερο κύμα μια ομαλοποίηση των ποσοστών, πιο κοντά στην πραγματικότητα. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι συνήθως σε εθνικές εκλογές τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει μαζική προσέλευση κομματικών στελεχών προκειμένου να δοθεί η εικόνα «παράστασης νίκης». Με το πέρασμα των ωρών τα ποσοστά αυτά θα μεταβληθούν… και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ στο πρώτο κύμα των exit polls, από τα λεγόμενα μικρά – νεοσυσταθέντα κόμματα δεν φαίνεται να μπαίνει το ένα από τα δυο, με βάση τα μεσημβρινά δεδομένα μπαίνουν και τα 2 μικρά κόμματα. Όλα είναι ρευστά μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίωμα ψήφου, για πρώτη φορά, έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά. Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019.

Exit poll: Στις 19:00 θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το κοινό exit poll

Καλύτερη εικόνα για την τάση του εκλογικού σώματος αναμένεται να υπάρξει μετά την επεξεργασία των δεδομένων από το δεύτερο κύμα στοιχείων του exit poll. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτών των στοιχείων δείχνει παραδοσιακά με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τελικό νικητή και τη διαφορά ανάμεσα στα κόμματα. Με το που κλείσουν οι κάλπες, στις 19:00 θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς το κοινό exit poll ενώ η πρώτη εκτίμηση της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα θα βγει δύο ώρες μετά, στις 21:00.Οι ιθύνοντες της εταιρείας, μάλιστα, θεωρούν ότι μέχρι εκείνη την ώρα θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση και για τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβει το κάθε κόμμα. Σημειώνεται ότι στο exit poll θα συμμετάσχει αυτή τη φορά και η ΕΡΤ.

Exit poll: Αυξημένη κατά 18% η προσέλευση των ψηφοφόρων

Το OPEN TV βρέθηκε στο «στρατηγείο» του exit poll και συνομίλησε με την πρόεδρο της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco. Εξακόσιοι αναλυτές και ερευνητές εργάζονται για όλη αυτή τη διαδικασία από το πρωί – μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στις 14:15, τέσσερα «κύματα» ψηφοδελτίων είχαν φτάσει στην εταιρεία -από τις 09:30, 11:00, 12:30 και 14:00 της ίδιας ημέρας- τα οποία ξεκίνησαν να αναλύονται. Μέχρι το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00 θα φτάσουν άλλα τρία, ώστε εκείνη την ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, θα μεταδώσει τα πρώτα αποτελέσματα στους τηλεθεατές του OPEN TV -με καταμετρημένο το 80% του exit poll- ενώ στις 20:15 θα μεταδοθεί το 100% του σχετικού αποτελέσματος.

Ένα πρώτο αποτέλεσμα από το exit poll, είναι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις τωρινές εκλογές είναι αυξημένο κατά 18% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές – πάντα μέσα από τις κάλπες του exit poll. Αυτό, σύμφωνα με την Alco, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα των ψηφοφόρων, προς όποια κυβέρνηση προκύψει, ότι επιθυμεί την καλυτέρευση της οικονομικής του κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, το exit poll θα εμφανίσει περαιτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου μας και αυτά θα αναλυθούν από τον Κώστα Παναγόπουλο, στις 19:00, στο στούντιο του OPEN, στην εκπομπή που θα παρουσιάσει η Έλλη Στάη, για να αναλυθεί το 80% των αποτελεσμάτων.

Exit poll: Το One Channel μεταδίδει τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

Στις 19:00 ακριβώς το One Channel θα μεταδώσει τα αποτελέσματα από το exit poll. Λεπτομέρειες από την Αλεξάνδρα Αθανασίου, η οποία βρίσκεται στην Αργυρούπολη, σε ένα από τα 90 σημεία όπου έχουν στηθεί οι κάλπες του exit poll.

Exit mobile version