Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2019 κόμματα: Τα 20 κόμματα που “παλεύουν” και η σκληρή μάχη των τριών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019 κόμματα: Τα 20 κόμματα που “παλεύουν” και η σκληρή μάχη των τριών

Εκλογές 2019 κόμματα: Ερώτημα αν θα καταφέρουν τα μικρότερα κόμματα να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Εκλογές 2019 κόμματα: Οι κάλπες άνοιξαν και πολλές ώρες απομένουν για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών 2019. Σύμφωνα με τη Singular Logic, μέχρι τις 21:00 σήμερα το βράδυ θα έχει δοθεί μία ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα. Παράλληλα, μέχρι τις 23:00’ θα υπάρξουν οι πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για το ποιοι από τους υποψηφίους βουλευτές εκλέγονται. Η ΝΔ εμφανιζόταν από την πρώτη στιγμή ως μεγάλη νικήτρια και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και στις εθνικές εκλογές.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα αναδειχθεί η πρώτη πολιτική δύναμη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Αν και η αυτοδυναμία της προεξοφλείται, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν μέχρι τέλους να αποτρέψουν την αποχή. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, άλλωστε, καταγράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής από τις κάλπες (41,3%). Στόχος και των δύο μεγάλων κομμάτων σήμερα είναι το ποσοστό της αποχής να μειωθεί αισθητά.

Τα τρία κόμματα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα μικρά, είναι η Ελληνική Λύση, η ΜΕΡΑ25 και η Χρυσή Αυγή. Ο πολιτικός σχηματισμός του Γιάνη Βαρουφάκη φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις να βρίσκει κάποια απήχηση ειδικά σε νέους που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή. Στην άκρα Δεξιά υπάρχει μία κινητικότητα. Μένει να αποδειχθεί η διαφαινόμενη υποχώρηση της Χρυσής Αυγής, αλλά και το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Βελόπουλου. Η Wall Street Journal πάντως έκανε λόγο για βιομηχανία δημιουργίας μικρών κομμάτων στην Ελλάδα της κρίσης. Στο επίμαχο αυτό δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων και ο Βελόπουλος σαν νέο φρούτο.

Το ΚΙΝΑΛ δείχνει, εκτός απροόπτου, να έχει κλειδώσει την τρίτη θέση. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, τότε είναι φανερό πως η τρίτη θέση θα αποκτήσει άλλη πολιτική βαρύτητα. Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει ως στόχο το 8%. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει συμπαγές, παρά τις πιέσεις που του ασκούνται και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εκλογές 2019 κόμματα: Τα 20 κόμματα που δίνουν τη «μάχη»

Οι βουλευτικές εκλογές 2019 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πλήθος κομμάτων και υποψηφίων να αναζητούν τη στήριξη των εκλογέων. Στις βουλευτικές εκλογές 2019 -τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα από άλλες εκλογικές δοκιμασίες- θα συμμετάσχουν συνολικά 20 κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου «έκοψε» από τη διαδικασία κάποια κόμματα. Για τις βουλευτικές εκλογές 2019 είχαν δηλώσει συμμετοχή 24 συνδυασμοί, μεταξύ των οποίων το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ που τελικά απέσυραν τη συμμετοχή τους.

Εκλογές 2019 κόμματα: Οι 20 συνδυασμοί που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές 2019

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ
Νέα Δημοκρατία – ΝΔ
Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος – ΚΚΕ
Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.)
Ένωση Κεντρώων
Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος
Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι
Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)
Ελλήνων Συνέλευσις (Αρτέμης Σώρρας)
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα-ΕΕΚ Τροτσκιστές
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό)- ΚΚΕ (μ-λ)
Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μ-λ ΚΚΕ
Λαϊκή Ενότητα
Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜέΡΑ25)
Δημιουργία Ξανά – Θάνος Τζήμερος
Συν…φωνία Πολιτικών Κομμάτων
Ε.ΠΑ.Μ – Α.Κ.Κ.ΕΛ- Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ) και Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ).
Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έδωσε στη δημοσιότητα την απόφασή του στην οποία περιλαμβάνονται όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές 2019.

Εκλογές 2019 κόμματα: Μπορείτε να δείτε όλα τα ψηφοδέλτια και την απόφαση του Αρείου Πάγου στο pdf

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019_ΚΟΜΜΑΤΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις