Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση εκλογών: Rass, Public Issue, Pulse “δίνουν” ξεκάθαρη πρωτιά και αυτοδυναμία στη ΝΔ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση εκλογών: Rass, Public Issue, Pulse “δίνουν” ξεκάθαρη πρωτιά και αυτοδυναμία στη ΝΔ

Δημοσκόπηση εκλογών: Η πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία θεωρείται δεδομένη, ενώ πιθανότατα η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει και αυτοδυναμία.

Δημοσκόπηση εκλογών: Διαφορά 11,7% υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Rass πριν από τις εκλογές 2019 για το Action24. Στην ίδια δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή φαίνεται να τίθεται εκτός της επόμενης Βουλής και το Κίνημα Αλλαγής να εδραιώνεται στη 3η θέση, ενώ μάχη για την είσοδο στη Βουλή, δίνουν με οριακά ποσοστά, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με τη Rass η μέση τιμή στην Εκτίμηση Ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 39,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7, Κίνημα Αλλαγής 8,2%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ25 3%, Χρυσή Αυγή 2,7, Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36% στην πρόθεση ψήφου- με αναγωγή επί των εγκύρων- ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 28%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, καθώς και τα δύο κόμματα καταγράφουν ποσοστό 3%. Προβάδισμα 15,5 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει η Public Issue για τον μήνα Ιούλιο. Συγκεκριμένα, στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 73,5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το Μέρα25 με επίσης 3%.

Δημοσκόπηση εκλογών: Δημοσκόπηση Rass

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής (%)

ΝΔ 35,2
ΣΥΡΙΖΑ 25,4
ΚΙΝΑΛ 8
ΚΚΕ 5,7
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3
ΜΕΡΑ24 2,8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,8
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,6
ΑΛΛΟ 3,8
ΑΚΥΡΟ 2,3
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ 7,9

Για ποιο λόγο θα ψηφίσω ΝΔ

Στην ερώτηση για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΝΔ, το 61,6% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 29,9% για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και για άλλο λόγο απαντά το 7,5%. Στο αντίστοιχο ερώτημα για το ΣΥΡΙΖΑ το 50,4% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 37,6% για να μην έρθει η ΝΔ απαντά το 37,6%, ενώ για άλλο λόγο λέει το 11,8%.

Τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ αν δεν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ αν δεν προκύψει το ΚΙΝΑΛ το 48,3% των ερωτηθέντων απαντούν να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα και να μπει στην κυβέρνηση, το 20,4% να δώσει ψήφο ανοχής χωρίς να μπει στην κυβέρνηση και το 23% να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Δημοσκόπηση εκλογών: Τι δείχνει η Pulse

Σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ με την ψαλίδα πάντως να κλείνει συγκριτικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τι δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue. Συγκεκριμένα, η διαφορά καταγράφεται στις 8 μονάδες με αναγωγή: η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 5%, η ΧΑ 4%, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση 3%.  Στο 7,4% είναι οι αναποφάσιστοι.

Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα πάει σίγουρα ή σχεδόν σίγουρα να ψηφίσει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το 36% θεωρεί καλύτερο για τον τόπο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, το 15% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 11% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, ενώ το 17% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην παράσταση νίκης το 69% θεωρεί πως θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 19% που θεωρεί ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργό, το 37% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 31% ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ 28% απαντά «κανένας».

Τα σενάρια για την αυτοδυναμία

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως η Pulse εκτιμά πως η Πειραιώς θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 81. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 14, η Χρυσή Αυγή με 12 και τέλος η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25 με 9 έδρες.

Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ σε 84.

Δημοσκόπηση εκλογών: Διψήφια διαφορά βλέπει η Public Issue

Την ίδια ώρα, στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, η εκλογική επιρροή της ΝΔ, αναμένεται να υπερβεί το 40%, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue. Όπως αναφέρεται, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα επαληθεύσει την παρούσα πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στα επίπεδα επιρροής που εμφάνιζε, στην προ του Μνημονίου περίοδο κυριαρχίας της (2004-2009).

Η διαφορά εκλογικής επιρροής ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ, 15,5%, προβλέπεται να υπερβεί σημαντικά την αντίστοιχη «ψαλίδα» των ευρωεκλογών (9,4%). Σε παρόμοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981(12,2%).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις