Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά τώρα: “Θρίλερ” στην Εύβοια – Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: “Θρίλερ” στην Εύβοια – Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι πυροσβέστες

Φωτιά τώρα: Η φωτιά που ξέσπασε στην Εύβοια από το μεσημέρι της Πέμπτης, συνεχίζει να καίει ως και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Φωτιά τώρα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια. Σε τρία μέτωπα δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προστέθηκαν δύο νέες εστίες, στην αρχική που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλέον επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Γαβαλά, καθώς ο οικισμός κινδυνεύει να παραδοθεί στις φλόγες, αν η φωτιά δεν ανακοπεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, κατά 99% είναι εμπρησμός, ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Τα δύο νέα μέτωπα φωτιάς ξέσπασαν λίγο πριν τις 12 το βράδυ στην περιοχή της Ευβοίας, παράλληλα με το αρχικό που βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, το ένα μέτωπο ξέσπασε στις 11:45 στο Πυργί και το δεύτερο μέτωπο στις 11:40, στον Άγιο Γεώργιο, του δήμου Κύμης-Αλιβερίου. Συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες, με 23 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο. Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν με 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας.

Τα μέτωπα δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου. Τα δύο νέα μέτωπα είναι ανεξάρτητα της πρώτης φωτιάς, γεγονός που παραπέμπει σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στην περιοχή. Όσον αφορά στο αρχικό μέτωπο, καλύτερη ήταν το βράδυ η εικόνα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε περίπου στις δυόμιση το μεσημέρι της Πέμπτης στα Μανίκια της Εύβοιας. Ωστόσο, οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν επί τόπου και δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο.

Φωτιά τώρα:  Εκκένωση σε χωριά

Μάλιστα, λίγο πριν τις 03:00 το βράδυ, αποφασίστηκε να εκκενωθούν άλλα τέσσερα χωριά του δήμου Κύμης-Αλιβερίου, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Πρόκειται για τα χωριά Γαβαλάς, Δάφνη, Νεοχώρι και Λοφίσκος. Τα τρία από τα τέσσερα χωριά δεν διατρέχουν κίνδυνο, ενώ σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, δεν έχουν καεί κατοικίες. Την εκκένωση είχε αναλάβει η αστυνομία, άνδρες της πυροσβεστικής και η Ομάδα Διάσωσης SAR 312, με την βοήθεια της Εθελοντικής ομάδας Αμαρυνθία Άρτεμις.

Φωτιά τώρα: Έφτασαν τα πρώτα υδροπλάνα στις 06:05

Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καθώς ως τις 6 το πρωί, η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο. Συνολικά 45 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, 38 άτομα πεζοπόρο από 1η & 2η ΕΜΑΚ, 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα ΜΕΤΠΕ, 4 υδροφόρες & 2 μηχανήματα έργου από την Π.Ε. Βοιωτίας, μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή.

Δεν άνοιγαν τις πόρτες οι ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι των χωριών αυτών, κοιμόντουσαν αργά και δεν είχαν αντιληφθεί το πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα. Μάλιστα, όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, κλειδώνονταν στα σπίτια τους και δεν έφευγαν, μέχρι που αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να εκκενωθεί η περιοχή. Αρκετοί οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κατευθύνθηκε προς θαλάσσια περιοχή για ασφάλεια. Οι καμπάνες μάλιστα στα χωριά χτυπούσαν τη νύχτα, ώστε να φύγουν όλοι οι κάτοικοι. Η εκκένωση ολοκληρώθηκε αρκετά γρήγορα και στις 6 το πρωί υπήρχαν μόνο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Φωτιά τώρα: Φωτογραφίες και βίντεο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις