Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παυλόπουλος – Δικαιοσύνη: Δεν υπογράφει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου ο ΠτΔ
"ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ

Παυλόπουλος – Δικαιοσύνη: Δεν υπογράφει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου ο ΠτΔ

Παυλόπουλος - Δικαιοσύνη: Η σφοδρή κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση αλλά και συνταγματολόγοι στην απόφαση της κυβέρνησης αποτελούν «πονοκέφαλο» για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος – Δικαιοσύνη: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεν θα υπογράψει τα διατάγματα της κυβέρνησης για τον ορισμό της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αφήσει τα διατάγματα για τον ορισμό νέου Εισαγγελέα και Πρόεδρου του Αρείου Πάγου στο συρτάρι έως ότου τελειώσουν οι εκλογές και βγει η νέα κυβέρνηση.  Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου αποχώρησαν λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα ορίου ηλικίας ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Η κ. Δημητρίου αποχώρησε από τη θέση της, αφήνοντας πολλές αιχμές. Συγκεκριμένα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στη θητεία της στο εισαγγελικό σώμα και επιρρίπτει ευθύνες σε ορισμένα εκ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για προσπάθεια «να σπιλώσουν αυτή την ανεπίληπτη πορεία» στον εισαγγελικό κλάδο, «μη διστάζοντας να στοχοποιήσουν ακόμη και συγγενικά της πρόσωπα».

Κι αυτό, γιατί η άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει την ανάληψη της θέσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από την σημερινή αντιπρόεδρο κ. Κοκοτίνη, αλλά και την πλήρωση της θέσης της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από την επίσης αντιπρόεδρο κ. Καλού, θα σημάνει ότι ο κ. Παυλόπουλος αποδέχεται την ουσία των επιχειρημάτων, όσων αντέδρασαν στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα.

Μεγάλο “χαστούκι” στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήγμα θα είναι σοβαρό αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποδεχθεί το επιχείρημα όλων των κορυφαίων συνταγματολόγων, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή συνιστά παραβίαση της δημοκρατικής τάξης, η επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, από μια κυβέρνηση που έχει ήδη χάσει την νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος, έχει ήδη προκηρύξει εξ αυτού του λόγου πρόωρες εκλογές, και ασκεί υπηρεσιακά καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και νέους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, την επόμενη της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αφού ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι επιλογές του Προκόπη Παυλόπουλου

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, πριν καν λήξει η θητεία των σημερινών επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, από το σύνολο σχεδόν των συνταγματολόγων, αλλά και από την αντιπολίτευση. Όπως άφηναν να εννοηθεί, η κυβέρνηση ήθελε να ελέγξει έναν βασικό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μάλιστα τότε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη ότι ο κ. Παυλόπουλος θα πράξει το καθήκον του, καλώντας τον εμμέσως να μην αποδεχθεί και να μην επικυρώσει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.

Οι πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο θέλουν τον κ. Παυλόπουλο να μην υπογράφει το Διάταγμα που θα επικύρωνε τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, δείχνοντας έτσι εμμέσως και την αποδοκιμασία του για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι η πρώτη φορά που η διάσταση απόψεων των δυο ανδρών θα εμφανιστεί στο προσκήνιο, παραμονές των εκλογών. Ενώ παραμένει το ερώτημα αν ο κ. Παυλόπουλος, μετά από αυτήν την εξέλιξη, θα είναι όντως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας.

Οι επιλογές του κ. Παυλόπουλου είναι δυο. Είτε να αναπέμψει τα Προεδρικά Διατάγματα στην κυβέρνηση χωρίς υπογραφή, σηματοδοτώντας και την ακύρωση της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, είτε να εκδηλώσει την αντίδρασή του δια της σιωπής. Δηλαδή να κρατήσει τις αποφάσεις στο συρτάρι του έως την επόμενη των εκλογών, ακυρώνοντας έτσι τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τσίπρα. Και στις δυο περιπτώσεις οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ ακυρώνονται και την νέα ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα την επιλέξει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις