Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καραμανλής – Μακεδονία: Έξαλλος ο πρώην πρωθυπουργός με δημοσίευμα για το Σκοπιανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής – Μακεδονία: Έξαλλος ο πρώην πρωθυπουργός με δημοσίευμα για το Σκοπιανό

Καραμανλής - Μακεδονία: Ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας τιτλοφορείται "Καραμανλής προς Μπους: Ναι στο όνομα «Μακεδονία»" και ο πρώην πρωθυπουργός αντιδρά.

Καραμανλής – Μακεδονία: Σάλο έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο του Documento όπου όπως αναφέρει “αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή προ τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με το οποίο ο η ελληνική Κυβέρνηση αποδέχονταν την ονομασία Μακεδονία – Σκόπια για την πΓΔΜ στο εξωτερικό και σκέτο Μακεδονία για το εσωτερικό χωρίς μάλιστα αλλαγές στο γεμάτο αλυτρωτισμούς Σύνταγμα της γειτονικής χώρας”. Το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα. Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό, το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση κύκλων του πρώην πρωθυπουργού και επισημαίνουν ότι αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Για να συμπληρώσουν ότι με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στο βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα. Η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με την οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Καραμανλής – Μακεδονία: Τι αναφέρει το δημοσίευμα

«Η επιστολή του Κώστα Καραμανλή στάλθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο προς «την αυτού εξοχότητα Γ. Μπους» στις 8 Απριλίου του 2005. Η ελληνική πλευρά έχει ενημερωθεί για όσα προβλέπει το σχέδιο του διαπραγματευτή Μάθιου Νίμιτς, το οποίο έχει κατατεθεί ως προσχέδιο απόφασης. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα ο Κ. Καραμανλής τοποθετείται ο ίδιος επί του προσχεδίου και εκ των πραγμάτων εκφράζει την άποψη της ελληνικής πλευράς. Τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η εφημερίδα κατηγορεί τον Καραμανλή ότι παίρνει θέση πολύ γρήγορα και ίσως βεβιασμένα για το σχέδιο Νίμιτς, του οποίου μάλιστα περιγράφει τους όρους, απευθυνόμενος στον Μπους: «Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Όπως είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω, στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια, διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά είμαι έτοιμος να στηρίξω μία συμφωνία τώρα».

Τι προβλέπει ο Νίμιτς για την ονομασία της πΓΔΜ όπως περιγράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση, εντός του συστήματος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει κι άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση. Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην συμφωνία της Οχρίδας του 2001″.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ο Καραμανλής λέει ναι και στα τρία πράγματα που προβλέπει ο Νίμιτς, τα οποία χωρίς καμία αμφιβολία παραχωρούν το όνομα Μακεδονία στους γείτονες.

Το πρώτο είναι ότι η επίσημη ονομασία στον ΟΗΕ είναι «Μακεδονία-Σκόπια».

Το δεύτερο, πως οι χώρες της υφηλίου μπορούν να ονομάζουν όπως θέλουν την πΓΔΜ και απλώς ο ΟΗΕ θα ενθαρρύνει (δεν θα απαιτήσει) τα κράτη – μέλη να βάζουν και την λέξη Σκόπια και το τρίτο ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Το τελευταίο σημείο, δηλαδή της μη υποχρέωσης της γείτονος χώρας για αλλαγή του Συντάγματός της, ήταν κι η απόλυτη παραδοχή εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, των αλυτρωτισμών που τότε σαφώς διατυπώνονταν σε άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Η αποδοχή των προβλέψεων Νίμιτς ως βάση συζήτησης χωρίς διαφωνίες για το όνομα θα οδηγούσε είτε στην τελική ονομασία της πΓΔΜ ως Μακεδονίας, είτε σε περίπτωση που η υπόθεση δεν προχωρούσε στην διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων για το μέλλον».

Κώστας Καραμανλής: Η απάντηση στο δημοσίευμα

• Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

• Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

• Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.

• Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.

• Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.

Κουμουτσάκος: Ατυχής και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας

Εκείνοι που συμφωνήσαν σε μια επιζήμια συμφωνία στο ζήτημα της Μακεδονίας δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις, έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον.

Η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας. Ο θρίαμβος του Βουκουρεστίου ήταν ένα κεκτημένο που θυσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες» αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ.Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter με αφορμή το δημοσίευμα για τη διαπραγμάτευση επί Καραμανλή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις