Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα αναβολικών: Ονόματα του bodybuilding σε κύκλωμα που «μοίραζε» επικίνδυνα αναβολικά
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα αναβολικών: Ονόματα του bodybuilding σε κύκλωμα που «μοίραζε» επικίνδυνα αναβολικά

Κύκλωμα αναβολικών: Αθλητές που έπαιρναν ή επρόκειτο να πάρουν μέρος σε αγώνες bodybyilding προμήθευαν με αναβολικές ουσίες μέλη οργανώσεων που εξαρθρώνονται από την ελληνική αστυνομία.

Κύκλωμα αναβολικών: Και σε αθλητές, ιδιαίτερα του bodybyilding, που συμμετείχαν σε αγώνες και επρόκειτο να πάρουν μέρος σε αυτούς, διακινούσαν αναβολικές, επικίνδυνες για την υγεία, ουσία, μέλη δύο οργανώσεων, οι οποίες εξαρθρώνονται από την Οικονομική Αστυνομία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι συγκεκριμένοι παραλάμβαναν τα αναβολικά τα οποία αυξάνουν τη μάζα του σώματος, μέσω επικοινωνιών με “σελίδα” σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης  που είχε δημιουργήσει, κατά την Αστυνομία, 33χρονος, ο οποίος διαφεύγει έως τώρα. Πάντως οι παρασκευαστές και διακινητές των αναβολικών ουσιών σε ενδιαφερόμενους, εκτός από τις ουσίες, λέει η Αστυνομία ότι εμπορεύονταν παράνομα και φαρμακευτικά σκευάσματα, “τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση παρενεργειών από τη χρήση των προαναφερόμενων αναβολικών ουσιών, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία”.

Τα μέλη των δύο οργανώσεων, κατά τα στοιχεία της δικογραφίας, παρασκεύαζαν, διακινούσαν, διέθεταν και χορηγούσαν κατ’ επάγγελμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβολικές ουσίες. Συνελήφθησαν, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, συνολικά 9 άτομα, ηλικίας 24 έως 57 ετών. Σε ό,τι αφορά στην πρώτη  οργάνωση, την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες του εξωτερικού (Κίνα, Βουλγαρία, Αυστρία), είχε αναλάβει ένας 40χρονος Έλληνας, ο οποίος περαιτέρω προέβαινε στην παρασκευή παράνομων αναβολικών στην τελική τους μορφή, σε αποθήκη-παρασκευαστήριο που διατηρούσε. Στη συνέχεια, προμήθευε τα μέλη της οργάνωσης με τα αναβολικά, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στους «τελικούς χρήστες», μεταξύ των οποίων και αθλητές, όπως προαναφέρθηκε.

Δράση σε Κύπρο και Γερμανία

Η Οικονομική Αστυνομία βρήκε ότι η οργάνωση είχε επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες χώρες του εξωτερικού (Κύπρος και Γερμανία), ενώ για τη διακίνηση των σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν κατάστημα που διατηρούσαν, καθώς και οχήματα ιδιοκτησίας τους.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας εντοπίστηκαν σε περιοχές της Αττικής, αποθήκη-παρασκευαστήριο, όπου βρέθηκαν πρώτες ύλες και εργαστηριακός εξοπλισμός για την παρασκευή των σκευασμάτων, καθώς και τυπογραφείο, όπου τυπώνονταν οι συσκευασίες των σκευασμάτων.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν υπό τις οδηγίες και τις εντολές 33χρονου αρχηγικού μέλους της, που αναζητείται.

Από Τσεχία και Κίνα

Τα μέλη της οργάνωσης απέστελλαν παράνομα σκευάσματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η προμήθεια των πρώτων υλών για την παρασκευή τους γινόταν από την Τσεχία και την Κίνα.

Χιλιάδες φιαλίδια και σκόνες με άγνωστη ουσία

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν  στις οικίες και λοιπούς χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των οργανώσεων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 2.935 φιαλίδια-κάψουλες αναβολικών ουσιών, 2.150 γραμμάρια σκόνης αναβολικών ουσιών και άγνωστων ουσιών, 4 δοχεία με σκόνη άγνωστης ουσίας και 4.980 ml αναβολικών ουσιών σε υγρή μορφή και αιθανόλης.

Πιστόλια, περίστροφο, υπολογιστές

Επίσης κατασχέθηκαν χρηματικό ποσό 7.530 ευρώ, δύο πιστόλια και περίστροφο, 33 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 21 συσκευές κινητών τηλεφώνων, 4 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 4 φορητές μονάδες αποθήκευσης usb sticks, πλήθος κενών συσκευασιών αναβολικών ουσιών, εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών ουσιών και μεγάλος αριθμός εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων.

Σε 300.000 ευρώ στόχευαν από την πώληση

Τα συνολικά έσοδα των δύο εγκληματικών οργανώσεων από την πώληση των κατασχεθέντων αναβολικών σκευασμάτων εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσαν τα 300.000 ευρώ.

Αναβολικά: Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν

Οι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Προάγουν την ανάπτυξη  της μυϊκής μάζας και αυξάνουν τη μάζα των ιστών του σώματος που δεν περιέχει λίπος. Τα αναβολικά χρησιμοποιούνται στην ιατρική για θεραπευτικούς σκοπούς, όμως γίνεται και καταχρηστική χρήση από αθλητές και άλλους που θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και τη σωματική τους εμφάνιση.

Η λήψη των αναβολικών χωρίς ιατρική επίβλεψη είναι επικίνδυνη από σωματικής και ψυχολογικής άποψης.  Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά, παρουσιάζουν συνήθως αλλαγές στα σεξουαλικά τους χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι τα αναβολικά προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη, εντούτοις έχουν τη δυνατότητα να καταστέλλουν την κανονική λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Στις γυναίκες οι ουσίες αυτές προκαλούν την ανάπτυξη ανδρικών σεξουαλικών χαρακτηριστικών και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Σημαντική αύξηση της χρήσης των αναβολικών από νέους και έφηβους

Τα κυριότερα σωματικά προβλήματα που προκαλούν τα αναβολικά στους άνδρες είναι:

Μείωση του όγκου των όρχεων (μπορεί να είναι μόνιμη εάν υπάρχει παρατεταμένη χρήση των στεροειδώναναβολικών)
Μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων
Σεξουαλική ανικανότητα
Πρόωρη φαλάκρα
Μεγέθυνση του προστάτη
Γυναικομαστία
Δυσκολίες ή πόνος κατά την ούρηση.

Τα κυριότερα σωματικά προβλήματα που προκαλούν τα αναβολικά στις γυναίκες είναι:

Φύτρωμα μαλλιών στο πρόσωπο
Αλλαγές ή διακοπή των κύκλων της έμμηνου ρύσης (περίοδος)
Η φωνή γίνεται πιο βαθιά, όπως στους άνδρες (μπορεί να είναι μόνιμη εάν υπάρχει παρατεταμένη χρήση των στεροειδών αναβολικών)
Μεγέθυνση της κλειτορίδας (μπορεί να είναι μόνιμη εάν υπάρχει παρατεταμένη χρήση των στεροειδών αναβολικών)
Μείωση των μαστών.

Τα κυριότερα σωματικά προβλήματα που προκαλούν τα αναβολικά στους άνδρες και στις γυναίκες είναι:

Ακμή στο πρόσωπο και στο σώμα, σοβαρής μορφής
Αδυνάτισμα των τενόντων των μυών με κίνδυνο ρήξης τους
Κιτρίνισμα (ίκτερος)
Τρεμούλιασμα
Πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών

Μείωση στο αίμα της καλής χοληστερόλης HDL
Ψηλή πίεση

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, στα παιδιά και στους νέους ενήλικες, τα αναβολικά μπορούν να βλάψουν τις περιοχές στα άκρα των οστών που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη τους, με αποτέλεσμα να καταστέλλουν την ανάπτυξη σε ύψος.

Οι επιδράσεις των αναβολικών στον ψυχικό κόσμο αυτών που τα παίρνουν είναι οι ακόλουθες:

Ευερεθιστικότητα
Ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα οργής που μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες πράξεις
Σοβαρές αλλαγές στη διάθεση με αποτέλεσμα να προκαλείται κατάθλιψη όταν διακοπεί η λήψη των αναβολικών
Ψευδαισθήσεις
Εξασθένηση της ικανότητας κρίσης που προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ότι κάποιος είναι αήττητος
Παρανοϊκή ζήλια.

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές που παρουσιάζονται στους χρήστες αναβολικών ουσιών είναι οι ακόλουθες:

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
Ψηλή πίεση
Ανωμαλίες στη λειτουργία της καρδίας, των νεφρών και του ήπατος με κίνδυνο πρόκλησης ασθενειών των οργάνων αυτών
Κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών (AIDS, ηπατίτιδα) λόγω της χρήσης κοινών βελονών για τη χορήγηση αναβολικών που δεν μπορούν να δοθούν από το στόμα αλλά μόνο δια μέσου ένεσης
Κίνδυνος δηλητηρίασης διότι προϊόντα που πωλούνται ανεξέλεγκτα, στη μαύρη αγορά, μπορούν να περιέχουν άλλες ουσίες που δυνατόν να είναι τοξικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις