Τσίπρας – Στάη: Επίθεση σε Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου – “Εγώ πέτυχα όπου απέτυχαν οι άλλοι” (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – Στάη: Επίθεση σε Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου – “Εγώ πέτυχα όπου απέτυχαν οι άλλοι” (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσίπρας - Στάη: Η τελική ευθεία μέχρι τις κάλπες, η οικονομία, τα εθνικά θέματα και η ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, στο τραπέζι της συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με την Έλλη Στάη.

27.06.2019 | 20:56

Τσίπρας – Στάη: Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή -για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μία ημέρα μετά την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Σε συνέντευξή του στο Open και στην Έλλη Στάη, ο πρωθυπουργός ήταν καυστικός ερωτηθείς για την πρώτη δημόσια ομιλία Καραμανλή μετά από δέκα χρόνια. «Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά άρα 1,5 λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής» σημείωσε δηκτικά ο πρωθυπουργός. «Μετά από δέκα χρόνια σιωπής θα περίμενα κι εγώ να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Γιατί μπορεί ο ίδιος να μην ήταν πρωθυπουργός σε μνημόνιο, να είχε αυτό το δυσάρεστο «προνόμιο» αλλά ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα στα μνημόνια. Αφησε την χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές και έφυγε στη μέση, παραδίδοντας στον επόμενο, δεν κάθισε να δώσει τη μάχη» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμύτατη κριτική και κατά του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας πως «ο επόμενος πρωθυπουργός μάλλον δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε και έλεγε “λεφτά υπάρχουν” και οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια. Και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο σε έναν πρωθυπουργό που δεν ήταν εκλεγμένος και μετά ο μεθεπόμενος, ο κ. Σαμαράς που έλεγε για «Ζάππεια»». Ερωτηθείς γιατί δεν ασκούσε κριτική ως κυβέρνηση στην διακυβέρνηση της περιόδου Κ. Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσα δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή και στο debate είχαμε συγκρουστεί» για να προσθέσει: «Εγώ παρέλαβα το 2015 άδεια ταμεία. Ξέρετε τι ωραία θα ήταν κι εγώ να σκορπάω χρήματα και να αφήσω 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα, όπως ο κ. Καραμανλής;» είπε.

Τι είπε για το ενδεχόμενο μη αυτοδύναμης κυβέρνησης

«Όποιο κόμμα κερδίσει τις 50 έδρες μπόνους ακόμη και με μια ψήφο θα είναι επόμενη κυβέρνηση. Αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι παραμύθια με δράκους. Αυτή η συμπεριφορά εκπέμπει μια μεγάλη αλαζονεία. Απειλεί την κοινωνία ότι αν δεν πάρει λευκή επιταγή θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τον Δεκαπενταύγουστο. Ακριβώς επειδή έχουμε την εμπειρία από το 2012, γνωρίζουμε ότι σχηματίστηκε κυβέρνηση από το πρώτο κόμμα το οποίο δεν είχε πλειοψηφία. Πιστεύετε ότι όποιο κι αν είναι το πρώτο κόμμα θα δωρίσει τις 50 έδρες; Στις 8 του Ιούλη με μια ψήφο να είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση. Την επόμενη των εκλογών θα υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είναι ένα ακραίο σενάριο. Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση Συριζα-ΝΔ.»

Για την συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ

«H συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ήταν αναγκαίο κακό. Στα κρίσιμα θέματα με τους εταίρους ο Καμμένος δεν έλεγε «Βάστα γερά Γερούν». Οι Πρέσπες ήταν όμως μια τομή στην 4ετή κυβέρνηση και επανατοποθετούνταν οι διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα. Αν μπορούσα να έχω λήξει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα θα το είχα κάνει. Είχα και έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη ένα χρονο πριν. Το ένα πολιτικό τέκνο ήταν η έξοδος από το μνημόνιο και το άλλο η συμφωνία των Πρεσπών και ήθελα να τα περισώσω και τα δύο. Όταν φόρεσα τη γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα, με τη Χρυσή Αυγή και μια τεράστια φυσική καταστροφή που ήταν μια εξέλιξη που μας καταρράκωσε. Η πραγματικότητα μας εμπόδισε να λήξουμε τη συνεργαασία με τον Καμμένο».

Τσίπρας: «Παρέλαβα άδεια ταμεία»

«Ασκήσαμε εντονότατη κριτική σε όλους όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς ήταν η τελευταία διακυβέρνηση του τόπου. Και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Καραμανλής δημιούργησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που οδήγησε στην επιτροπεία. Η παράταξη της ΝΔ έχει ευθύνες γιατί γιγάντωσε ένα πελατειακό κράτος και δημιούργησε συνθήκες ασυδοσίας. Πρέπει να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο. Θα ήμουν κι εγώ πολύ ευτυχής αν μπορούσα να μοιράζω ρουσφέτια και διορισμούς.

Εγώ έπρεπε να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα. Παρέλαβα άδεια ταμεία, δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Ξέρετε τι ωραία θα ήταν να ήμουν κι εγώ όπως ο κ. Καραμανλής;”. «Η ιστορία έχει καταγράψει ότι ο κ. Καραμανλής παρέδωσε χωρίς να δώσει τη μάχη, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ιδέα και έφερε το ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε αφαίμαξη και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια».

Για Καραμανλή και ΜΜΕ

Αναφερόμενος στη στάση του τότε πρωθυπουργού απέναντι σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο Καραμανλής είχε επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στην ασυδοσία των ΜΜΕ, αλλά απέτυχε. Εμείς δεν πετύχαμε τον στόχο μας αλλά δώσαμε τη μάχη με σθένος και αποφασιστικότητα. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλον τον ελληνικό λαό…».

«Γίναμε κυβέρνηση με… δανεικούς ψηφοφόρους»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει δανεικούς τους ψηφοφόρους που τον οδήγησαν στην εξουσία το 2015, είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι Συριζαίοι το 36% του ελληνικού λαού, παραδέχτηκε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την ευρεία ήττα από τη ΝΔ, την οποία απέδωσε στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Επέμεινε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαθηματικά έχει ελπίδες να ανατρέψει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου.

Exit mobile version