Παρθενώνας: Ευάλωτος στις κλιματικές αλλαγές

PLUS

Παρθενώνας: Ευάλωτος στις κλιματικές αλλαγές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Παρθενώνας: Προβλήματα ρύπανσης και στατικότητας

27.06.2019 | 10:38

Παρθενώνας: Η κλιματική αλλαγή «απειλεί» τα μνημεία της αρχαίας Ελλάδας. Η ατμοσφαιρική μόλυνση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα στατικότητας.

Ανάμεσα στα μνημεία που απειλούνται και η Ακρόπολη. Τον κώδωνα του κινδύνου ς κρούουν επιστήμονες μιλώντας στο Reuters για τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν δε σαφείς ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ραγδαία το μνημείο της Ακροπόλεως.

«Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν», αναφέρει η κα Μαρία Βλαζάκη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού. «Επί δεκαετίες, γίνονται προσπάθειες για την διατήρηση και την προστασία της Ακρόπολης μια προσπάθεια που εντάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Όμως η Ελλάδα, έχει χιλιάδες εκτεθειμένα αρχαία. Κάθε χρόνο, έχουμε και περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις και δίνουμε πολλά χρήματα για να προστατεύσουμε τα αρχαία τείχη. Τέτοια προβλήματα δεν είχαμε τόσο εκτεταμένα στο παρελθόν», συνέχισε.

Στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενείται και η άποψη του καθηγητή Χρήστου Ζερεφού. Αυτός επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και η ξηρασία αποσταθεροποιούν τα μνημεία. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα χρειάζεται καλύτερη προστασία για τα μνημεία της. Επίσης, ένα σύστημα παρακολούθησης που να τους παρέχει περισσότερη προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Exit mobile version