Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Θέατρο: Ο Επιτάφιος του Περικλή από τον Δήμο Αβδελιώτη
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Θέατρο: Ο Επιτάφιος του Περικλή από τον Δήμο Αβδελιώτη

Θέατρο: Ένα έργο διαχρονικό που καταγράφει τόσο εύστοχα και σφαιρικά όσο κανένα άλλο το τί είναι η Δημοκρατία.

Θέατρο: Ένα έργο διαχρονικό που καταγράφει τόσο εύστοχα και σφαιρικά όσο κανένα άλλο το τί είναι η Δημοκρατία. Σ’ έναν χώρο που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων. Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφώνησε στον Κεραμεικό έναν επιτάφιο λόγο.Ττον κορυφαίο πολιτικό λόγο που διαμόρφωσε την πολιτική συνείδηση της ανθρωπότητας στην αναζήτηση ενός ιδανικού πολιτεύματος.

Η παράσταση χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Δημιουργεί μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Την ερμηνεία αναλαμβάνει η Ιωάννα Σπανού, υπό τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη.

Μέσα από την πρωτοποριακή μέθοδο που έχει αναπτύξει, ο βραβευμένος σκηνοθέτης αλλάζει ριζικά τη σχέση μας με κορυφαία κείμενα της ελληνικής γραμματείας. Η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο. Ατίθετα μέσω της εκφοράς του λόγου, η παρακολούθηση κάθε παράστασης γίνεται προσωπικό βίωμα για τον κάθε θεατή.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «ο Επιτάφιος του Περικλή είναι το μοναδικό κείμενο στην πολιτική και πολιτισμική ιστορία παγκοσμίως. Καταγράφει με καθαρότητα και αμεσότητα τον λογικό και αισθηματικό ιστό, του τί σημαίνει Δημοκρατία. Αυτό όχι σαν θεωρητική προσέγγιση αλλά σαν προσωπική, βιωματική κατάθεση και πράξη από έναν ενεργό, φωτισμένο ηγέτη. Αφορμή ένα τραγικό για την πόλη των Αθηνών γεγονός, την τελετή της ταφής των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου.

«Ποτέ δε θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τόσο καλά αυτό το επινοημένο μοντέλο πολιτεύματος», αναφέρει. «Ούτε μέσα από τα σχετικά ιστορικά αρχεία, ούτε μέσα από τις αποσπασματικές αναφορές του, εάν δεν είχαμε το ζωντανό αυτό ντοκουμέντο από τον Θουκυδίδη».

Τελευταία παράσταση το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 9 μ.μ. Εισιτήριο: € 10. Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Σύνταγμα, Κέντρο, τηλ.: 210-3222144.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις