Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πλαστικό: Πόσα γραμμάρια καταπίνει κάθε εβδομάδα ο άνθρωπος
PLUS

Πλαστικό: Πόσα γραμμάρια καταπίνει κάθε εβδομάδα ο άνθρωπος

Πλαστικό: Τι αναφέρει η έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της WWF και ποια είναι η βασική πηγή

Πλαστικό: Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας και επηρεάζει και τη διατροφή μας. Σχετική έκθεση αποκαλύπτει πως ένας μέσος άνθρωπος καταπίνει έως και 5 γραμμάρια κάθε εβδομάδα. Ειδικότερα κάθε άνθρωπος καταπίνει περίπου 2.000 μικρά κομματάκια και σωματίδια πλαστικού κάθε εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 250 γραμμάρια ετησίως.

Βασική πηγή του πλαστικού που καταπίνουν οι άνθρωποι είναι το νερό, κυρίως αν είναι εμφιαλωμένο. Μεταξύ των άλλων προϊόντων που αναλύθηκαν, τα οστρακοειδή, η μπύρα και το αλάτι περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πλαστικού.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα βασισμένη στον τρόπο ζωής του μέσου Αμερικανού, ένας ενήλικας καταπίνει έως και 52.000 μικροσωματίδια πλαστικού ετησίως. Σε αυτά προστίθενται ακόμη 90.000 αν πίνει νερό αποκλειστικά από πλαστικά μπουκάλια. Ή και 4.000 αν πίνει νερό βρύσης.

Αν λάβουμε υπόψη μας τη μόλυνση του αέρα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 121.000 μικροσωματίδια. Επομένως, τα πλαστικά δεν μολύνουν μόνο τα ποτάμια και τους ωκεανούς μας, αλλά βρίσκονται μέσα σε όλους μας. «Αν δεν θέλουμε το πλαστικό στον οργανισμό μας, πρέπει να σταματήσουμε τους εκατομμύρια τόνους του υλικού αυτού που εξακολουθούν να καταλήγουν στη φύση κάθε χρόνο», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις