Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεξικό σύνορα: Πατέρας και κόρη νεκροί, αγκαλιά – Η φωτογραφία που “πάγωσε” τον πλανήτη
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό σύνορα: Πατέρας και κόρη νεκροί, αγκαλιά – Η φωτογραφία που “πάγωσε” τον πλανήτη

Μεξικό σύνορα: Ένας 26χρονος πατέρας και η μόλις 23 μηνών κορούλα του πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε.

Μεξικό σύνορα: Παγώνει το αίμα και την καρδιά η εικόνα από δύο μετανάστες, ενός πατέρα και της δίχρονης κόρης του, που βρέθηκαν νεκροί στον ποταμό Ρίο Γκράντε. Η οικογένεια από το Ελ Σαλβαδόρ, ο πατέρας, η μητέρα και το μόλις 23 μηνών κοριτσάκι τους, ήθελαν να περάσουν τα σύνορα από το Μεξικό στις ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Η φωτογραφία του πατέρα και του παιδιού στην όχθη του ποταμού, στο Ματαμόρος, κοντά στα σύνορα με το Τέξας, κάνει και τους πιο σκληρούς να βουρκώσουν. Τους βρήκαν στις 24 Ιουνίου. Νεκροί και οι δυο. Το μικρό κορίτσι φαίνεται να έχει ακόμη περασμένο γύρω από το λαιμό του πατέρα του, το χεράκι του. Προσπαθούσε να σωθεί αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ και η κόρη του, Άντζι Βαλέρια, είχαν εξαφανιστεί την Κυριακή. Τελικά, τα πτώματά τους βρέθηκαν σε ποταμό, με τον πατέρα να είναι μπρούμυτα στο νερό και την κόρη του να τον αγκαλιάζει από τον σβέρκο. Η μικρή Άντζι έχει χωθεί στην μπλούζα του πατέρα της, προφανώς σε μια προσπάθεια να περάσουν μαζί το ποτάμι, κάτι που δεν κατάφεραν. Ο Μαρτίνεζ και η οικογένειά του έφτασαν στο Ματαμόρος, στην πολιτεία Ταμαουλίπας στο Μεξικό, την περασμένη Κυριακή σύμφωνα με την Χούλια Λε Ντουκ, δημοσιογράφο της εφημερίδας La Jornada. Μαζί με τη γυναίκα του Βανέσα Άβαλος και την κορούλα τους, ήλπιζαν να κάνουν αίτηση για άσυλο στις ΗΠΑ. Όταν συνειδητοποίησαν ότι θα χρειάζονταν να περάσουν εβδομάδες για να ξεκινήσει η διαδικασία ασύλου, ο 26χρονος άνδρας αποφάσισε να περάσει κολυμπώντας τον ποταμό, είπε η Λε Ντούκ, που ήταν μάρτυρας της κατάθεσης που έδωσε η σύζυγος του 26χρονου στις αρχές.

«Πέρασε πρώτα με το μικρό κορίτσι και την άφησε στην πλευρά των ΗΠΑ. Μετά, γύρισε να πάρει τη γυναίκα του αλλά το παιδί έπεσε ξανά στο νερό ακολουθώντας τον. Όταν πήγε να τη σώσει, το ρεύμα τους παρέσυρε και τους δυο», είπε η δημοσιογράφος στον Guardian. Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ αναγνώρισε τα δύο πτώματα, με την φωτογραφία των δύο θυμάτων να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Μεξικό – ΗΠΑ σύνορα: Η φωτογραφία που προκάλεσε αντιδράσεις

Χιλιάδες άνθρωποι από την κεντρική Αμερική, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, με τους Μεξικανούς να έχουν 15.000 και πλέον στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ. Η φωτογραφία του άτυχου πατέρα και της 2 ετών κορούλας του, πραγματικά συγκλονίζει, όπως και αυτή της γιαγιάς της μικρής με τα παιχνίδια της στο χέρι. Μια άλλη φωτογραφία που τράβηξε η δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ερίκα Μαρνίνεζ το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Δείχνει δύο γυναίκες κι ένα κοριτσάκι καθώς συλλαμβάνονται από μέλη της Εθνοφρουράς την ώρα που προσπαθούν να περάσουν τον Ρίο Μπράβο, τον ποταμό που αποτελεί το φυσικό σύνορο της Σιουδάδ Χουάρες, στο Μεξικό, με το Ελ Πάσο, στις ΗΠΑ. Αν και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης συλλαμβάνουν συχνά παράτυπους μετανάστες στη μεξικανική επικράτεια, ως τώρα ήταν σπάνιες οι συλλήψεις στα σύνορα.

https://twitter.com/AFPMexico/status/1142207079601647617?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1142207079601647617&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fi-sokaristiki-fotografia-sta-synora-ipa-meksikou-pateras-kai-kori-pnigikan-agkaliasmenoi%2F2811141%2F

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις