Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Χολίδης – πάλη: Εφυγε από τη ζωή το καλύτερο παιδί
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χολίδης – πάλη: Εφυγε από τη ζωή το καλύτερο παιδί

Χολίδης - πάλη: Ο Ολυμπιονίκης στην πάλη Μπάμπης Χολίδης πέθανε από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 63 ετών

Χολίδης – πάλη: Ο Μπάμπης Χολίδης, μία από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία της ελληνορωμαϊκής πάλης, έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 62 ετών. Την ώρα που πήγαινε την κόρη του σε μάθημα χορού ένιωσε έντονη δυσφορία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Δεν άντεξε όμως και κατέληξε στη διαδρομή. Ο Μπάμπης Χολίδης ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά που ανέδειξε ο ελληνικός αθλητισμός. Ηταν χάλκινος Ολυμπιονίκης το 1984 στο Λος Αντζελες και το 1988 στη Σεούλ στην κατηγορία των 57 κιλών. Για μια διετία (1998-2000) υπήρξε και ομοσπονδιακός προπονητής.

Ο Μπάμπης Χολίδης ήταν μαζί με τον Πέτρο Γαλακτόπουλο οι κορυφαίες φυσιογνωμίες από το χώρο της πάλης. Το κλειστό γυμναστήριο Αχαρνών, το λεγόμενο «σπίτι της πάλης», έχει πάρει εδώ και αρκετά χρόνια το όνομά του. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1956 στο Καζακστάν από Έλληνες γονείς και ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την οικογένεια του σε ηλικία 9 ετών. Ήταν περήφανος για την ποντιακή καταγωγή του και τα πρώτα χρόνια έζησε στην Καλλιθέα.

Πρωταθλητής στα 15

Ανήκε στον Ατλα Καλλιθέας, από τον οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα και έφτασε μέχρι την κορυφή ως αθλητής αλλά και ως προπονητής. Στα 15 ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στους άνδρες και μέλος της εθνικής ομάδας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1976, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ηταν παρών και στη Μόσχα το 1980, όπως και στους δύο επόμενους που κατέλαβε την τρίτη θέση. Το 1988 ήταν μάλιστα σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξης.

Εκτός από τις διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν δύο φορές τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1978 και το  1986. Επίσης ήταν τρίτος στο Ευρωπαϊκό το 1976 και δεύτερος στην ίδια διοργάνωση το 1983 και το  1986. Στους Μεσογειακούς Αγώνες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 1975 και το 1979. Ως ομοσπονδιακός συνεργάστηκε με τον επίσης Ολυμπιονίκη Δημήτρη Θανόπουλο και τον Αριστείδη Γρηγοράκη. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην ελληνική αστυνομία.

Το αντίο της ΕΟΠ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης για το θάνατο του Μπάμπη Χολίδη αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός αθλητισμός και η ιδιαίτερα η πάλη θρηνεί τον χαμό του Μπάμπη Χολίδη. Ο δις Ολυμπιονίκης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών από ανακοπή καρδιάς και παράλληλα άφησε ένα μεγάλο κενό στο άθλημα που αγάπησε και υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών, με τα περισσότερα μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις