Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φυτικές ίνες: Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως πάντα με τη φλούδα
PLUS

Φυτικές ίνες: Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρως πάντα με τη φλούδα

Φυτικές ίνες: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση για μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Φυτικές ίνες: Τα φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητες τροφές για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Επίσης η συχνή κατανάλωσή τους βοηθάει αποτελεσματικά στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Μπορούμε όμως να τα φάμε με τη φλούδα; Η φλούδα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Gι’ αυτό άσε κάτω τον αποφλοιωτή και σταμάτα να αφαιρείς τη φλούδα από τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά:

  1. Μήλα και βερίκοκα

Η φλούδα ενός μέτριου μήλου περιέχει 4,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Χωρίς τη φλούδα, παίρνετε μόλις 2,1 γραμμάρια. Δηλαδή μετατρέπετε μία πλούσια πηγή φυτικών ινών σε φτωχή.

  1. Ακτινίδιο

Πρέπει να τρως το ακτινίδιο με την φλούδα του. Περιέχει τριπλάσια ποσότητα φυτικών ινών απ’ ό,τι το εσωτερικό του. Επίσης μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Καλό είναι να αφήσεις το ακτινίδιο να ωριμάσει, ώστε να είναι πιο μαλακή η φλούδα.

  1. Καρότα

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του καρότου βρίσκονται πολύ κοντά στην εξωτερική του επιφάνεια. Γι’ αυτό ιδανικά θα πρέπει να τρώγονται ακαθάριστα.

  1. Ντομάτες

Η ντομάτα όταν ξεφλουδιστεί, χάνει ένα σημαντικό μέρος των ουσιών της. Η φλούδα της είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α, Ε, κιτρικά και οξαλικά οξέα. Επίσης, σε β-καροτένιο, φιλικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό.

  1. Αγγούρια

Τα ακαθάριστα αγγούρια περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα καθαρισμένα. Πιο συγκεκριμένα, είναι πιο πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και Κ, αλλά και φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλες οι ίνες του αγγουριού είναι συγκεντρωμένες στη φλούδα.

  1. Πατάτες

Η φλούδα τους περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, σίδηρο και φυλλικό οξύ από τη σάρκα τους. Ξεπερνά σε περιεκτικότητα την ποσότητα της βιταμίνης C από την φλούδα του πορτοκαλιού. Επίλεξε πατάτες με έντονο μωβ χρώμα και η φλούδα γίνεται ακόμα πιο σημαντική.

  1. Σταφύλια

Στην φλούδα συγκεντρώνεται η ρεσβερατρόλη. Είναι η φυτοχημική ουσία που ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Επίσης, επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

  1. Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης A. Δεν πρέπει ποτέ να τα ξεφλουδίζεις, αλλά να τα πλένεις πολύ καλά πριν τα φας.

  1. Μελιτζάνα

Η φλούδα της μελιτζάνας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Προστατεύει και ενισχύει την παραγωγή κυττάρων του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη.

  1. Μπανάνες

Η φλούδα της μπανάνας είναι μια καλή και θρεπτική επιλογή. Δύσκολα όμως μπορεί να την φάει κανείς. Είναι σκληρή και πικρή. Ρίξε μια φλούδα μπανάνας στο μούλτι και πιες την στο smoothie σου. Ττο εσωτερικό της μπανάνας έχει κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6. Όμως η φλούδα μπανάνας έχει τις διπλάσιες φυτικές ίνες και κάλιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις