Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μάρκο Φαν Μπάστεν: Σαν σήμερα το γκολ αριστούργημα με τη Σoβιετική Ενωση (vid)
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Σαν σήμερα το γκολ αριστούργημα με τη Σoβιετική Ενωση (vid)

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Πριν από 31 χρόνια ο Μάρκο Φαν Μπάστεν είχε «εκτελέσει» τον Ντασάεφ πετυχαίνοντας το ωραιότερο γκολ στην ιστορία των τελικών του Euro

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Πέρασαν 31 χρόνια από την ημέρα που ο Μάρκο Φαν Μπάστεν με τη φανέλα της Ολλανδίας πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο κορυφαίος στράικερ που ανέδειξε πιθανότατα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν ο σκόρερ του δεύτερου γκολ στον τελικό του Euro με την τότε Σοβιετική Ενωση. Οι «οράνιε» έκαναν το 2-0 και έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου, που είναι και το μοναδικό που έχουν κατακτήσει.

Ηταν το 54ο λεπτό, όταν ο Αρνολντ Μιούρεν έβγαλε μια δύσκολη σέντρα από τα αριστερά. Ο Φαν Μπάστεν κινήθηκε παράλληλα με τη γραμμή της μικρής περιοχής, αρκετά μακριά από το δεξί δοκάρι του Ρινάτ Ντασάεφ, που ήταν εκείνη την εποχή ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον κόσμο. Και με ένα μονοκόμματο σουτ άφησε άφωνο τον πλανήτη. Κανείς δεν κατάλαβε το πώς η μπάλα έφυγε από το πόδι του και κατέληξε στην απέναντι γωνία. Απίστευτο ζύγισμα και ένα γκολ ποίημα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο.

Ο Φαν Μπάστεν την ασίστ στο 1-0

Δεν ήταν όμως η μοναδική στιγμή που ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έκανε αισθητή την παρουσία του στον τελικό που έγινε στις 25 Ιουνίου του 1988 στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Μονάχου. Στο πρώτο γκολ των Ολλανδών που σημειώθηκε στο 34′, ο πρώην φορ της Μίλαν και του Αγιαξ, έβγαλε με κεφαλιά την ασίστ στον Ρούουντ Γκούλιτ που σκόραρε επίσης με το κεφάλι. Επιπλέον, ο Φαν Μπάστεν ήταν ο πρώτος σκόρερ σε εκείνη τη διοργάνωση με 5 γκολ.

Αυτός είναι και ο μοναδικός μεγάλος τελικός που έχει κερδίσει η εθνική ομάδα της Ολλανδίας. Στο Euro βέβαια δεν έχει παίξει άλλον. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει φτάσει τρεις φορές μέχρι τον τελικό αλλά καμία δεν ήταν νικήτρια. Το 1974 ηττήθηκε στο ίδιο γήπεδο, το «Ολυμπιακό Στάδιο» του Μονάχου, 2-1 από τη Γερμανία, το 1978 έχασε στην παράταση τον τελικό από τη διοργανώτρια Αργεντινή στο Μπουένος Άιρες και το 2010 ηττήθηκε πάλι στην παράταση 1-0 από την Ισπανία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις