Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σοκολάτα: Η υπερτροφή που αναστρέφει την παχυσαρκία
PLUS

Σοκολάτα: Η υπερτροφή που αναστρέφει την παχυσαρκία

Σοκολάτα: Πρόσφατη ανακάλυψη των ερευνητών στηρίζει πως η σοκολάτα μπορεί να αναστρέψει την παχυσαρκία

Σοκολάτα: Είχαμε ήδη πολλούς λόγους για να φάμε σοκολάτα. Οι επιστήμονες όμως έρχονται να μας δώσουν άλλον έναν. Μαζί με άφεση αμαρτιών για τη μέχρι τώρα… απαγορευμένη τροφή. Οι ερευνητές μελέτησαν την δράση των φαινολικών ουσιών των σπόρων κακάο σε λιποκύτταρα. Και ανακάλυψαν ότι μπορούν να αναστρέψουν τα σχετιζόμενα με την παχυσαρκία προβλήματα σε κύτταρα ποντικιών.

Ειδικότερα, τρία από τα φαινολικά συστατικά στα κελύφη των σπόρων κακάο έχουν ισχυρή δράση στα λιπώδη κύτταρα. Αλλά και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των πειραματόζωων. Έτσι πιθανότατα αναστρέφουν την χρόνια φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η τελευταία που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα κελύφη των σπόρων κακάο περιέχουν υψηλά επίπεδα τριών βιοδραστικών χημικών ουσιών. Αυτές εντοπίζονται επίσης στην σκόνη κακάο, τον καφέ και το πράσινο τσάι. Πρόκειται για το πρωτοκατεχουϊκό οξύ, την επικατεχίνη και την προκυανιδίνη Β2. Η δράση αυτών των φλαβονοειδών εξετάστηκε σε αδιποκύτταρα λευκού λιπώδους ιστού και σε μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο ερευνητικός στόχος ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο οι φαινολικές ουσίες του εκχυλίσματος παρεμπόδιζαν ή μείωναν τις βλάβες στα λιποκύτταρα. Επίσης κατά πόσο προλάμβαναν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι τα αδιποκύτταρα εκτέθηκαν στο εκχύλισμα των τριών φαινολικών ουσιών. Τότε τα φθαρμένα μιτοχόνδρια εντός των κυττάρων επιδιορθώθηκαν. Επίσης μειώθηκε η συσσώρευση λίπους στα αδιποκύτταρα. Τέλος, παρεμποδίστηκε η φλεγμονή και αποκαταστάθηκε η ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Τα κελύφη (τσόφλια) των σπόρων κακάο είναι παραπροϊόν του καβουρδίσματος των κόκκων κακάο κατά τη διάρκεια της παραγωγής σοκολάτας. Ετησίως 700,000 τόνοι από κελύφη απορρίπτονται.  Η επεξεργασία των κελυφών ωστόσο για την εξαγωγή των θρεπτικών αυτών ουσιών θα μπορούσε να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επίσης θα μπορούσε να προσθέσει μια ακόμη πηγή εισοδήματος στους παραγωγούς κακάο. Μετά την εξαγωγή τους οι φαινολικές ουσίες θα μπορούσαν να προστεθούν σε τρόφιμα ή ποτά για να ενισχυθεί η θρεπτική τους αξία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις