Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μουφτήδες Θράκης: “Πόλεμος” Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ακσόι
ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μουφτήδες Θράκης: “Πόλεμος” Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ακσόι

Μουφτήδες Θράκης: Το ΥΠΕΞ απάντησε στους Τούρκους, που κατήγγειλαν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τους μουφτήδες της Θράκης.

Μουφτήδες Θράκης: Να μην κάνει μαθήματα στην Ελλάδα για την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης και να σταματήσει την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ από την Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕξ Α.Γεννηματάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τοποθέτηση εκπροσώπου τουρκικού ΥΠΕΞ για ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα. “Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα”. Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα προχωρά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία, όπως κατέληξε ο κ. Γεννηματάς «αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρα».

«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες.

Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας».

Μουφτήδες Θράκης: Σκληρή επίθεση στην Αθήνα

Είχε προηγηθεί η επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στη χώρα μας, σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα που αφορά τον διορισμό των μουφτήδων στη Θράκη. Ο Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι πρώτα από όλα «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, επειδή δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα» και συνέχισε ότι αυτή τη φορά «αντί να διορθώσει τις άδικες πρακτικές της, η Ελλάδα επιδείνωσε τις παραβιάσεις της, θέτοντας το γραφείο του μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθείσας κρατικής υπηρεσίας».

«Το συγκεκριμένο διάταγμα, που περιλαμβάνει κανονισμούς για το διοικητικό καθεστώς, τη δομή και τη δικαιοδοσία των μουφτήδων είναι ξεκάθαρα παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να υιοθετήσει και να διαχειριστεί τους δικούς του θρησκευτικούς θεσμούς», επεσήμανε ακόμη ο Τούρκος αξιωματούχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα επιτέθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Ουάσινγκτον επέκρινε την Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την κάλεσε να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Η Ελλάδα να μην κάνει το λάθος να ορίσει μουφτήδες

«Το διάταγμα έχει ξεκάθαρο στόχο να καταστρέψει τη θεσμική αυτονομία των μουφτήδων, μετατρέποντάς τους σε κοινό κυβερνητικό παράρτημα, δεν γίνεται αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επικοινωνεί με τους «εκπροσώπους της μειονότητας», ούτε λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους, αλλά «εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους για θρησκευτικά ζητήματα στο κρατικό σύστημα, που είναι γνωστοί ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και για τις πρακτικές καταπίεσης στην τουρκική μειονότητα. Αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική νοοτροπία απέναντι στη μειονότητα απέχει πολύ από εκείνη των καλών προθέσεων», συνέχισε τις καταγγελίες η Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα «να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και να μην κάνει το λάθος να επιβάλει παράνομα ορισθέντες μουφτήδες».

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει θρησκευτικές ελευθερίες

Ο Χαμί Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν απαγορευθεί από τις ελληνικές αρχές και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για νηπιαγωγεία και σχολεία όλων των βαθμίδων για τη μειονότητα, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ. «Αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει περαιτέρω το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Το γεγονός ότι αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα κράτος της ΕΕ είναι πηγή επιπλέον ανησυχίας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Τουρκίας.

«Καλούμε διεθνείς οργανισμούς και τους θεσμούς της ΕΕ να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να κάνουν αμερόληπτες έρευνες για τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δίκαια συμφέροντα και απαιτήσεις της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι όποια βελτίωση στα δικαιώματα της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μας», κατέληξε ο Ακσόι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις