Μετρητές ΔΕΗ κλέψιμο: Και πυροσβέστης, οδηγός αξιωματικού στο μεγάλο κύκλωμα

ΕΛΛΑΔΑ

Μετρητές ΔΕΗ κλέψιμο: Και πυροσβέστης, οδηγός αξιωματικού στο μεγάλο κύκλωμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Μετρητές ΔΕΗ κλέψιμο: Και πυροσβέστης στους συλληφθέντες για παρεμβάσεις στους μετρητές της ΔΕΗ για μείωση των ενδείξεων κιλοβατωρών.

22.06.2019 | 12:25

Μετρητές ΔΕΗ κλέψιμο: Και ένας πυροσβέστης, σε ρόλο…  ηλεκτρολόγου, είναι ανάμεσα στους δέκα εμπλεκόμενους για συμμετοχή στην σπείρα, που με “πελατεία” άνω των τετρακοσίων ατόμων, παρενέβαινε παράνομα στους μετρητές της ΔΕΗ και μείωνε τις κιλοβατώρες που είχαν πραγματικά καταναλωθεί για μείωση του τιμήματος.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το γεγονός αυτό, της συμμετοχής ένστολου υπαλλήλου σε ρόλο… ηλεκτρολόγου, το απέκρυψε η Ασφάλεια Αττικής, κατά την επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, που έχει κοστίσει στη ΔΕΗ περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι πληροφορίες όμως που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος πυροσβέστης, υπηρετούσε ως οδηγός αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί τίποτε, κάτι που  θα έπρεπε να είναι  και θέμα  έρευνας.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των “πελατών” του δεκαμελούς κυκλώματος, που “δούλευε” βάσει προγράμματος απογευματινές και νυχτερινές ώρες για να μη δίνει στόχο και υποψίες, δεν ήταν μόνο ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικιών, που ήθελαν να μειώσουν τα έξοδα για το ηλεκτρικό ρεύμα. Μεταξύ των πελατών εμφανίζονται και αστυνομικοί αλλά και στρατιωτικοί! Εκείνο που ερευνάται και θα απαιτήσει χρόνο είναι να διευκρινισθεί σε ποιες περιπτώσεις στα σπίτια διέμεναν οι ίδιοι οι ένστολοι η τα είχαν νοικιάσει και στα έγγραφα φαίνεται το όνομά τους.

Δεν ήταν κανείς ηλεκτρολόγος

Υπενθυμίζεται ότι έναντι αμοιβής, αναλάμβαναν οι εμπλεκόμενοι-κανείς τους δεν είναι καν ηλεκτρολόγος- να… πειράζουν τους μετρητές ρεύματος και να εμφανίζουν έτσι, πολύ λιγότερη κατανάλωση, άρα και μειωμένο κόστος για τους ιδιοκτήτες των οικημάτων, καταστημάτων και σπιτιών.

Από πενήντα έως εκατό ευρώ

Όταν η παράνομη παρέμβαση, αφορούσε “λογική” εξαφάνιση κιλοβατωρών, η αμοιβή του κυκλώματος κυμαινόταν από πενήντα έως εκατό ευρώ.

Το 10% της αξίας των κιλοβατωρών

Όταν όμως, η κατανάλωση ήταν μεγάλη και έπρεπε να γίνουν κι άλλες εργασίες η αμοιβή οριζόταν στο 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατωρών, οι οποίες εν τέλει δεν κατεγράφησαν. Κατηγορούμενοι, για τα αδικήματα της κλοπής, απάτης και πλαστογραφίας είναι  και 248 άτομα (πελάτες), ενώ συνεχίζεται η έρευνα για ακόμα 161 άτομα, για τα ίδια αδικήματα.

Τι ζητούσαν από καταναλωτές

Για να αναλάβουν τη “δουλειά”, ζητούσαν έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο διέλευσης των αρμοδίων για την καταμέτρηση. Κατά τις συνομιλίες χρησιμοποιούνταν κωδικές εκφράσεις.

Το μοσχάρι, ο καφές, το ποτάκι, η πρεμιέρα

Ο  πελάτης ρωτούσε “πότε θα έρθεις να πάρεις το μοσχάρι;”, εννοώντας, πότε θα έρθει για την παρέμβαση στον μετρητή. “Αύριο έχουμε πρεμιέρα”, έλεγε άλλος εννοώντας ότι ξεκινάει η παρέμβαση. Σε άλλες συνομιλίες ακούγονται οι λέξεις “στοίχημα”, “ποτάκι”, “καφές”, που παραπέμπουν στη διαδικασία παρέμβασης.

Όχι υπερβολικές μειώσεις

Επεδίωκαν να πραγματοποιούν μειώσεις στις ενδείξεις των μετρητών που να μην είναι υπερβολικές, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Exit mobile version