Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Τεράστιο κύκλωμα – Ποιοι θα επιστρέψουν τα κλεμμένα
ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Τεράστιο κύκλωμα – Ποιοι θα επιστρέψουν τα κλεμμένα

Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Δεκάδες ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν τα αυτοκίνητα, γιατί δεν γνώριζαν πως ήταν κλεμμένα.

Κλοπές αυτοκινήτων 2019: Η υπόθεση με τη σύλληψη 14 μελών του κυκλώματος, ήρθε στο φως από την Ασφάλεια Πατρών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Δεκάδες πολίτες, που  έχουν αγοράσει σε “τιμή ευκαιρίας” αυτοκίνητα, θα υποχρεωθούν να τα παραδώσουν καθώς είναι κλεμμένα με παραποιημένα τα στοιχεία κυκλοφορίας. Η πικρή γι’ αυτούς διαπίστωση, που πλήρωσαν μετρητά για την αγορά, τα οποία τώρα κινδυνεύουν να χάσουν μαζί με το όχημα, προκύπτει από τα στοιχεία της εξιχνίασης των παράνομων δραστηριοτήτων εγκληματικής οργάνωσης, που έκλεβε, παραποιούσε και πωλούσε σε ανύποπτους ως επί το πλείστον σε χαμηλές τιμές.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, συνέλαβαν δεκατέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο αρχηγός της, ο οποίος κινούσε τα νήματα από την Αθήνα. Παράλληλα, μέχρι σήμερα, έχουν εξιχνιαστεί  συνολικά εκατόν δέκα κλοπές οχημάτων και η έρευνα συνεχίζεται. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης , τοποθετείται γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Χώρας και για την εξάρθρωσή της πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε Αχαΐα, Αττική και περιοχές της Ημαθίας.

Στο ένα εκατομμύριο τα κέρδη

Το παράνομο περιουσιακό όφελος, που αποκόμισαν, ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ! Στην κατοχή επίσης κάποιων εμπλεκομένων, οι οποίοι “δούλευαν” σε κρυφούς χώρους τεσσάρων συνεργείων της Αχαίας και της Αττικής, έχουν κατασχεθεί εβδομήντα αυτοκίνητα κλεμμένα, για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις 13 άνδρες, ηλικίας από 25 έως 48 ετών ετών, καθώς και μια 30χρονη. Από την έρευνα προέκυψε, ότι οι δράστες, από το έτος 2011 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό 48χρονο.

Εξιχνιάστηκαν ως σήμερα 110 κλοπές

Εξιχνιάσθηκαν συνολικά 110 κλοπές αυτοκινήτων, που διαπράχθηκαν σε περιοχές κυρίως της Αχαΐας και της Αττικής, ενώ εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 70 κλεμμένα οχήματα. Ως προς την μεθοδολογία της δράσης, τα μέλη της  οργάνωσης αφού διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων κυρίως μικρού κυβισμού, με καλή μεταπωλητική αξία, στην συνέχεια παραποιούσαν τα χαρακτηριστικά τους και τα διέθεσαν προς πώληση (είτε αυτούσια είτε τμηματικά ως εξαρτήματα) σε άλλους πολίτες.

Υπήρχε “δίκτυο πελατών”

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκληματική οργάνωση, είχε αναπτύξει «δίκτυο πελατών», φθάνοντας στο σημείο να διαπράττει κλοπές “κατά παραγγελία”, δηλαδή αφαιρούσαν συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων, κυρίως για να αντικαταστήσουν άλλα ιδίου τύπου που είχαν υποστεί βλάβες ή φθορές.

Με βλάβες λόγω τροχαίου

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις αναζητούσαν οχήματα που είχαν υποστεί βλάβες λόγω τροχαίου ατυχήματος, μέσω ιστοσελίδων αλλά και με φυσική παρουσία σε συνεργεία αυτοκινήτων, ακόμη και στο εξωτερικό, τα οποία αγόραζαν και στην συνέχεια τα εισήγαγαν στην χώρα, όπου τα ταξινομούσαν.

Τοποθετούσαν τα ανταλλακτικά

Έπειτα, είτε τοποθετούσαν ανταλλακτικά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε αυτά που είχαν βλάβη, είτε πλαστογραφούσαν στους αριθμούς πλαισίου των κλεμμένων αυτοκινήτων, τους αριθμούς πλαισίου που είχαν τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα και τα παρουσίαζαν ως «νόμιμα».

Σε διαλυτήρια μετάλλων όσα περίσσευαν

Για να καλύπτουν οι δράστες τα ίχνη τους, σε περίπτωση αποσυναρμολόγησης οχημάτων, εξαφάνιζαν τα μέρη τα οποία περίσσευαν και μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, τα οποία κατέστρεφαν σε διαλυτήρια μετάλλων.

Πρόσεχαν τα G.P.S

Επίσης για να μην εντοπίζονται, οι δράστες, αφού αφαιρούσαν τα οχήματα, τα εγκατέλειπαν για μικρό χρονικό διάστημα σε γειτονικές περιοχές και όταν εξασφάλιζαν ότι δεν είχαν αναζητηθεί μέσω συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), τα μετέφεραν σε ελεγχόμενους χώρους και κυρίως σε τέσσερα συνεργεία αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσε η οργάνωση.

Εισαγωγές από Βουλγαρία

Πληροφορίες της Alphafreepress, αναφέρουν ότι κάποια ηγετικά μέλη της ομάδας, πήγαιναν στη Βουλγαρία η σε άλλες χώρες και αγόραζαν έναντι ευτελούς αντιτίμου τρακαρισμένα οχήματα μικρού κυβισμού.

Τα ταξινομούσαν νόμιμα

Τα έφερναν στη χώρα, τα ταξινομούσαν και φρόντιζαν να κλέψουν πανομοιότυπα οχήματα. Τα οδηγούσαν στα συνεργεία και εκεί, άλλαζαν τον αριθμό πλαισίου του κλεμμένου με αυτόν του νόμιμα εισαχθέντος από τη Βουλγαρία ή αλλού. Έτσι και αστυνομικός να σταματούσε τον οδηγό για έλεγχο δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε συμβεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις