Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καλοκαίρι: Θερινό Ηλιοστάσιο 2019 – Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του έτους
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαίρι: Θερινό Ηλιοστάσιο 2019 – Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του έτους

Καλοκαίρι: Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού.

Καλοκαίρι: Αργά σήμερα το απόγευμα, στις 18:54 ώρα Ελλάδας, θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει έτσι το φετινό καλοκαίρι και επίσημα, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους. Από την Παρασκευή και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, μέχρι να σχεδόν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη μέρα. Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρχει το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο. H Google μέσα από το σημερινό doodle μας εύχεται «Καλό Καλοκαίρι 2019».

Καλοκαίρι: Η πιο αγαπημένη εποχή!

Το καλοκαίρι στη μετεωρολογία καθορίζεται συμβατικά ως η χρονική περίοδος που περιλαμβάνει για το Βόρειο ημισφαίριο τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αστρονομικά, διαρκεί από το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου έως τη φθινοπωρινή ισημερία. Στο Νότιο ημισφαίριο το καλοκαίρι ξεκινά στις 21 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει συμβατικά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου ή Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με το ημισφαίριο) η αξονική κλίση της Γης στρέφει το ημισφαίριο προς τον ήλιο και η διάρκεια της ημέρας είναι η μέγιστη. Κατά συνέπεια οι θερμοκρασίες φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Καλοκαίρι: Γιατί αλλάζει η διάθεσή μας;

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουμε το καλοκαίρι που έρχεται να σηματοδοτήσει μία εποχή χαλάρωσης δημιουργώντας διάθεση εκτόνωσης, διασκέδασης, ανανέωσης και ανασυγκρότησης απόψεων ή ακόμη και στάσεων ζωής.  Το καλοκαίρι οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί και ξένοιαστοι και έτσι αυξάνονται ο ερωτισμός και η σεξουαλική τους διάθεση. Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και κατ’ επέκταση στον τρόπο ζωής που επιβάλει η ζέστη.

Ντυνόμαστε με ελαφρότερα και πιο προκλητικά ρούχα που διαγράφουν το σώμα, κυκλοφορούμε με τα μαγιό στην παραλία επιδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο τα κορμιά μας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν περισσότερα οπτικά ερεθίσματα που αυξάνουν την πρόκληση και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Αναζητούμε την ένταση και την ευχαρίστηση, γεννάτε η διάθεση του φλερτ και της ηδονής γι’ αυτό είναι και η εποχή όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά απιστίας αλλά και εφήμερων σχέσεων.

Το καλοκαίρι, οι ελεύθεροι συχνά νιώθουν πως βρήκαν ένα ταίρι στις διακοπές, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει αποδειχτεί πως οι «σχέσεις των διακοπών» δεν έχουν διάρκεια. Πολλές φορές βέβαια η ανανέωση έρχεται μέσα στην ήδη υπάρχουσα σχέση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό οι προβληματικές καταστάσεις και εκείνες που έχουν παγιδευτεί στη ρουτίνα θα δοκιμαστούν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαλυθούν.

Το καλοκαίρι είναι το διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας που μας δίνει την ευκαιρία ώστε να ξεκουραστούμε, να δώσουμε περισσότερο χρόνο και χώρο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αλλά και στον εαυτό μας, να διασκεδάσουμε, να ανανεωθούμε, να συσσωρεύσουμε ενέργεια, να καθορίσουμε καινούργιους στόχους, να δούμε πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες μας και να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές.

Όπως και να έχει, ας το απολαύσουμε, αλλά με προσοχή!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις