Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τίμερμανς ΣΥΡΙΖΑ: Η επική γκάφα του Μάκη Μπαλαούρα (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τίμερμανς ΣΥΡΙΖΑ: Η επική γκάφα του Μάκη Μπαλαούρα (vid)

Τίμερμανς ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μάκης Μπαλαούρας, μάλλον ήταν αφηρημένος όταν μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή - ή έτσι ήθελε - για τον Τίμερμανς.

Τίμερμανς ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον «κύριο Τίτμαν» για την προεδρία της Κομισιόν προανήγγειλε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Μάκης Μπαλαούρας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN. Ο κύριος Μπαλαούρας αναφέρθηκε στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ που τον θέτει απέναντι από την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ. Όταν όμως ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου τον ρώτησε ποιος υποψήφιος είναι κοντά στις θέσεις του κόμματος, εκείνος, αφού δυσκολεύτηκε αρχικά να απαντήσει, είπε: «Βεβαίως και έχουμε, προτιμούμε τον κύριο Τίτμαν».

Όπως είναι προφανές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς. Άλλωστε, τη στήριξη του κόμματος στο πρόσωπό του είχε ανακοινώσει και ο Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικές εβδομάδες. Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ότι θα στηρίξει τον Φρανς Τίμερμανς, τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ώστε να αποκρουστεί ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια να επιλεγεί ένας μη δεξιός πρόεδρος.

Ποιος είναι ο… Τίτμαν του Μπαλαούρα, Φρανς Τίμερμανς

Πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο εγγονός ανθρακωρύχων που γεννήθηκε στο Μάαστριχτ στις 6 Μαΐου 1961 θεωρείται ένα από τα πιο λαμπρά μέλη της ομάδας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμφανιζόταν ως ο ισχυρός άνδρας της «πολιτικής Επιτροπής» που ήθελε ο Λουξεμβούργιος. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενίσχυσε την εντύπωση αυτή στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ομάδας του στις 22 Οκτωβρίου 2014. «Ο πρόεδρος, είμαι εγώ, αλλά έχω αναθέσει ένα ικανό μέρος των εξουσιών μου στον αντιπρόεδρο. Ο Φρανς Τίμερμανς είναι το δεξί μου χέρι και ελπίζω ότι θα είναι επίσης και το αριστερό», είχε πει.

Όμως ο έμπιστος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, Μάρτιν Σελμάιρ δεν το εννοούσε έτσι. Επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, προαχθείς στη συνέχεια στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, πήρε το πάνω χέρι στην προετοιμασία των αποφάσεων έτσι ώστε ο πρόεδρος και το γραφείο του έχουν πάντα την τελευταία λέξη απέναντι στους Επιτρόπους. Η «πραγματικότητα» των εξουσιών του Φρανς Τίμερμανς προκάλεσε γρήγορα πολλά ερωτηματικά.

«Ειπώθηκαν και γράφτηκαν τα πάντα για μένα: ο Τίμερμανς δεν έχει τίποτα να κάνει, ο Τίμερμανς είναι ο υπεύθυνος για το άδειο κέλυφος», είχε πει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο μερικούς μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Καθολικός, πιστεύει στην Ευρώπη και θέλει να αντισταθεί στις προσπάθειες για μια υποχώρηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Θύμα παιδεραστή ιερέα

Ο 58χρονος Τίμερμανς, ο οποίος επιδιώκει να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε αποκαλύψει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι υπήρξε θύμα ενός αμερικανού ιερέα σε ηλικία 13 ετών. «Θα μου άρεσε η εκκλησία μου σ’ ολόκληρο τον κόσμο να περάσει από μια διαδικασία αλήθειας και συμφιλίωσης», όπως έγινε στη Νότια Αφρική μετά το απαρτχάιντ, δήλωσε.

«Είναι αυτό που έχει ανάγκη η εκκλησία μας, όμως αν θέλουμε τη συγχώρηση, και αυτή είναι επίσης η προσωπική εμπειρία μου, η συγγνώμη έρχεται αν υπάρχει αναγνώριση της ενοχής (…) Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου». Ο Τίμερμανς έκανε τη δήλωση αυτή ενώ η παιδεραστία στους κόλπους του ρωμαιοκαθολικού κλήρου έχει γίνει στην Πολωνία ένα από τα κύρια θέματα της δημόσιας συζήτησης μερικές ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ που οι Πολωνοί είδαν σχεδόν 21 εκατομμύρια φορές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις