Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετρητές ΔΕΗ – κλέψιμο: Δεκαμελές κύκλωμα μείωνε τις μετρήσεις των καταμετρητών έναντι αμοιβής
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρητές ΔΕΗ – κλέψιμο: Δεκαμελές κύκλωμα μείωνε τις μετρήσεις των καταμετρητών έναντι αμοιβής

Μετρητές ΔΕΗ - κλέψιμο: Τεράστιο κύκλωμα, προκάλεσε στη ΔΕΗ οικονομική ζημία της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Μετρητές ΔΕΗ – κλέψιμο: Πάνω από τετρακόσιους “πελάτες”, ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικιών, είχε τα τρία τελευταία χρόνια η δεκαμελής σπείρα “ειδικών”, τα μέλη της οποίας προκάλεσαν οικονομική ζημία στη ΔΕΗ που ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έναντι αμοιβής, αναλάμβαναν οι εμπλεκόμενοι- κανείς τους δεν είναι καν ηλεκτρολόγος – να… πειράζουν τους μετρητές ρεύματος και να εμφανίζουν έτσι πολύ λιγότερη κατανάλωση, άρα και μειωμένο κόστος για τους ιδιοκτήτες των οικημάτων, καταστημάτων και σπιτιών. Όταν η παράνομη παρέμβαση αφορούσε “λογική” εξαφάνιση κιλοβατωρών, η αμοιβή του κυκλώματος κυμαινόταν από πενήντα έως εκατό ευρώ. Όταν όμως, η κατανάλωση ήταν μεγάλη και έπρεπε να γίνουν κι άλλες εργασίες η αμοιβή οριζόταν στο 10% της χρηματικής αξίας των κιλοβατωρών, οι οποίες εν τέλει  δεν κατεγράφησαν.

Για  την αποδόμηση της σπείρας, πραγματοποιήθηκε από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συνελήφθησαν εννέα Έλληνες, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας επιπλέον συνεργός τους. Κατηγορούμενοι, όμως, για τα αδικήματα της κλοπής, απάτης και πλαστογραφίας είναι και 248 άτομα (πελάτες), ενώ συνεχίζεται η έρευνα για ακόμα 161 άτομα, για τα ίδια αδικήματα.

Πού γινόταν η παρέμβαση

Η παρέμβαση στους μετρητές καθοριζόταν από το είδος του και γινόταν είτε στον μηχανισμό κύλισης είτε στον απαριθμητή αυτού, με παράλληλη αντικατάσταση των σφραγίδων της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Τα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν κυρίως απόγευμα η βράδυ, ώστε οι κινήσεις τους να μην γίνονται αντιληπτές. Για να αναλάβουν τη “δουλειά”, ζητούσαν έγκαιρη ενημέρωση για το χρόνο διέλευσης των αρμοδίων για την καταμέτρηση. Κατά τις συνομιλίες χρησιμοποιούνταν κωδικές εκφράσεις.

Το μοσχάρι, ο καφές, το ποτάκι, η πρεμιέρα`

Ο  πελάτης ρωτούσε “πότε θα έρθεις να πάρεις το μοσχάρι;”, εννοώντας, πότε θα έρθει για την παρέμβαση στον μετρητή. “Αύριο έχουμε πρεμιέρα”, έλεγε άλλος εννοώντας ότι ξεκινάει η παρέμβαση. Σε άλλες συνομιλίες ακούγονται οι λέξεις “στοίχημα”, “ποτάκι”, “καφές”, που παραπέμπουν στη διαδικασία παρέμβασης.

Η πρώτη μέθοδος παρέμβασης

Η πρώτη μέθοδος παρέμβασης στους μετρητές, πραγματοποιείτο επί του μηχανισμού κύλισης, με αποτέλεσμα να διέρχεται κανονικά το ηλεκτρικό ρεύμα από την παροχή, ενώ στον καταμετρητή της παροχής να καταγράφεται μηδενική κατανάλωση ή πολύ μικρότερη τιμή από την πραγματική κατανάλωση. Η δεύτερη μέθοδος γινόταν στην ένδειξή του, είτε με χειροκίνητο είτε με μηχανικό τρόπο.

Αντικαθιστούσαν τις σφραγίδες

Κοινό γνώρισμα των δύο αυτών μεθόδων ήταν ότι η εγκληματική οργάνωση αντικαθιστούσε τις σφραγίδες (στρογγυλές και μολύβδινες) των μετρητών, που χρειάστηκε να παραβιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η παρέμβαση. Με αυτό τον τρόπο καθιστούσαν δύσκολη τη διαπίστωση της παρέμβασης από τους επιτόπιους καταμετρητές. Επεδίωκαν να πραγματοποιούν μειώσεις στις ενδείξεις των μετρητών που να μην είναι υπερβολικές, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις