Συνέντευξη Τσίπρα: “Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο θερμού επεισοδίου”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσίπρα: “Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με το φόβο θερμού επεισοδίου”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Συνέντευξη Τσίπρα: "Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας" είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open.

19.06.2019 | 13:50

Συνέντευξη Τσίπρα: Από τις εξελίξεις στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τις προκλήσεις της Τουρκίας ξεκίνησε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Open. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ΑΟΖ της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η στάση της Τουρκίας δεν είναι συμπεριφορά ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας. «Η Τουρκία είναι απομονωμένη», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος.

“Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο είναι πάντα υπαρκτό και η ελληνική κυβέρνηση το λαμβάνει υπόψη αλλά πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είναι ισχυρές και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος δεν είναι πια ένα μικρό νησί στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει στάση γιατί αν συνεχίσει, μόνο να χάσει έχει. Σε ερώτηση για τα σχέδια της Τουρκίας να κάνει γεώτρηση ακόμη και λίγο έξω από το Καστελόριζο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Έχουμε σχέδιο. Δεν θα τον αφήσουμε». 

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω». «Εγώ πάντα, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτές τις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής«, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.

Το debate, οι κίτρινες κάρτες και ο Στουρνάρας

«Ίσως κάτι φοβάται» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει debate μόνο με τη συμμετοχή των δυο. Εκτίμησε δε πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα νιώθει πιο… άνετα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς παρόντες και τον παραλλήλισε με τον Αντώνη Σαμαρά, που επίσης δεν είχε δεχτεί να εμφανιστεί σε debate ούτε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στην Κομισιόν, λέγοντας πως έχει ευθύνη για τα μέτρα που επέβαλε στην Ελλάδα και πως υποεκτιμούσε μέχρι τώρα τις αποδόσεις των θετικών μέτρων. Η Ελλάδα έχει βγει από το Μνημόνιο, δεν μπορεί κανείς να σηκώσει καμία κίτρινη κάρτα γιατί «πετυχαίνουμε τους στόχους«, είπε σχολιάζοντας τις «φωνές» μετά την ανακοίνωση των μέτρων στο Ζάππειο.

Χαρακτήρισε τη δήλωση Βέμπερ (οι Έλληνες ξοδεύουν τα λεφτά των Ευρωπαίων) «τη μεγαλύτερη προσβολή μετά τον Σόιμπλε«, ενώ επιτέθηκε ξανά και στον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις του. Στην επισήμανση πως η δήλωσή του πως οι προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ είναι «μπακαλίστικες» ήταν κάτι «χοντρό», ο Αλέξης Τσίπρας. «Ούτε φοιτητής της ΑΣΟΕΕ δεν κάνει τους υπολογισμούς Στουρνάρα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας την άποψη πως ο κεντρικός τραπεζίτης «είναι σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη» και πως συγχέει τον θεσμικό του ρόλο με τις πολιτικές του απόψεις

Exit mobile version