Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γροιλανδία: Μια ανησυχητική φωτογραφία…
PLUS

Γροιλανδία: Μια ανησυχητική φωτογραφία…

Γροιλανδία: Δύο δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έλιωσαν σε μια μέρα

Γροιλανδία: Ο Δανός Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας τράβηξε μια ανησυχητική φωτογραφία. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 13 Ιουνίου και υπογραμμίζει τον κίνδυνο από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.

Συγκεκριμένα, απεικονίζονται σκύλοι να σέρνουν έλκηθρα μέσα από λιωμένους πάγους. Ουσιαστικά φαίνονται σαν να τρέχουν πάνω στη θάλασσα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας. Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου και η κατάσταση των πάγων εκεί είναι ενδεικτική της κλιματικής αλλαγής.

Το ανησυχητικό είναι πως σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε την περασμένη Πέμπτη τεράστια απώλεια πάγων. Αυτή ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους) μόνο σε αυτήν την ημέρα. Επιστήμονες είχαν προειδοποιούσαν εδώ και μήνες πως κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα χαθεί όγκος-ρεκόρ πάγου.Τα στοιχεία που ήρθανστο φως αποδεικνύουν πως πιθανότητα θα έχουν δίκιο.

Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της να συμβαίνει τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι εφέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι. Εξηγούν ότι, αν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα αποθέματα πάγου της Γροιλανδίας, αν έλιωναν εντελώς, θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας  πολύ. Συγκεκριμένα, κατά περισσότερο από έξι μέτρα. Σύμφωνα με τον ερευνητή Thomas Mote, το ξαφνικό λιώσιμο των πάγων είναι «ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτόγνωρο». «Είναι συγκρίσιμο με κάτι αντίστοιχο που είδαμε να συμβαίνει το 2012». Ο ίδιος τονίζει ωστόσο πως αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη ίσως αποτελεί πρώιμη ένδειξη ότι το 2019 θα σημάνει νέα χρονιά-ρεκόρ στο λιώσιμο των πάγων στη νήσο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις