Ερντογάν – Ελλάδα: Νέα πρόκληση – “Να μην παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολη στους Έλληνες”

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Ελλάδα: Νέα πρόκληση – “Να μην παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολη στους Έλληνες”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ερντογάν - Ελλάδα: «Οι κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «προσάπτοντας» και πάλι ελληνική καταγωγή στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

19.06.2019 | 21:16

Ερντογάν – Ελλάδα: Νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιώντας ως «όχημα», αυτή τη φορά, την προεκλογική αντιπαράθεση για τις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Σε ομιλία του στη συνοικία Σαντζάκ, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι «δεν θα παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες», λέγοντας ότι οι «κατακτήσεις της καρδιάς μας ξεκίνησαν το 1453». Ο Ερντογάν αποφασισμένος να “χτυπήσει” με κάθε τρόπο τον Εκρέμ Ιμάμογλου, στον οποίο προσπαθεί να «προσάψει» ελληνική καταγωγή, διερωτήθηκε: «Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ήταν οι Έλληνες. Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων για τον “Έλληνα που κατέκτησε την Πόλη”; Θα το αλλάξουμε αυτό την Κυριακή; Αν γίνει αυτό, τότε δεν μας σταματάει τίποτα. Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα προσπαθήσουμε πολύ. Πρώτα ο Αλλάχ, θα τα ανατρέψουμε αυτά».

Με τον Μπεναλί Γιλντιρίμ, “εκλεκτό” του Ερντογάν για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, να βρίσκεται αρκετά πίσω στις δημοσκοπήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος αποφάσισε να επανεκκινήσει τις ομιλίες του: «Δεν θα παραδώσουμε την Κωνσταντινούπολή μας σε αυτούς τους ψεύτες» τόνισε, απευθυνόμενος στην ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης. «Απευθύνομαι στη νοοτροπία που διακατέχει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, για να τους πω ότι 1453 δεν ξεκίνησε η τυραννία, αλλά οι κατακτήσεις της καρδιάς μας. Σώζοντας την Ιστανμπούλ από την τυραννία της Κωνσταντινούπολης, σε ποιους κατέληξε; Σε μας.» είπε ακόμη, μεταξύ άλλων.

Ερντογάν κατά Ιμάμογλου, για ένα tweet

Ο υποψήφιος δήμαρχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ιμάμογλου, που κέρδισε τις εκλογές του Μαρτίου αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο όταν το αποτέλεσμα ακυρώθηκε τον Μάιο, θα τεθεί αντιμέτωπος εκ νέου με τον αντίπαλό του από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ στις νέες δημοτικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 23 Ιουνίου. Στις εκλογές της 31η Μαρτίου ο Ιμάμογλου, επικράτησε του Γιλντιρίμ με διαφορά μικρότερη των 13.000 ψήφων, αλλά η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε το αποτέλεσμα επικαλούμενη παρατυπίες. Η αμφιλεγόμενη ακύρωση του αποτελέσματος προκάλεσε διεθνές αντιδράσεις και κατηγορίες από την αντιπολίτευση στην Τουρκία για υπονόμευση της δημοκρατίας.

Για υπόγειες συνδέσεις Ιμάμογλου με τον Γκιουλέν μιλά ο Ερντογάν

Αφού διατήρησε τις πρόσφατες εβδομάδες μια σχετικά σιωπηλή στάση για τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν είπε σήμερα ότι ο Ιμάμογλου είναι συνεννοημένος με το δίκτυο FETO, του Γκιουλέν. Όλα αυτά εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει προβάδισμα ενάντια στον Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Ποια είναι η θέση του; Είναι με τους Γκιουλενιστές» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας από την οροφή ενός λεωφορείου σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος του στην συνοικία Σουλτανγκαζή της Κωνσταντινούπολης.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφέρθηκε σε αναρτήσεις του Ιμάμογλου στο twitter την ημέρα του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, χωρίς να προσκομίσει κάποιες αποδείξεις. Ο υποψήφιος δήμαρχος του CHP έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκιουλέν. Σε ένα tweet του στις 16 Ιουλίου 2016, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ξεπεράσει την απόπειρα του πραξικοπήματος επιδιώκοντας δημοκρατία και ειρήνη. Δεν είναι σαφές σε ποιο tweet ο Ερντογάν του Ιμάμογλου αναφερόταν.

Υπενθυμίζοντας στο συγκεντρωμένο πλήθος την πρώτη του εκλογή στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης το 1994, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συνεργάστηκε από τότε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκφράζοντας «την έντονη στήριξη» του στις εκλογές της 23ης Ιουνίου στον υποψήφιο του κόμματός του.

Ερντογάν: Αύριο αποφασίζεται η “τύχη” του στις Βρυξέλλες

Το ζήτημα των μέτρων ενάντια στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

Exit mobile version