Ερντογάν – ΑΟΖ: Τα πλοία μας θα συνεχίσουν, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – ΑΟΖ: Τα πλοία μας θα συνεχίσουν, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ερντογάν - ΑΟΖ: Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

19.06.2019 | 08:34

Ερντογάν – ΑΟΖ: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά απάντησε με θρασύτητα ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την Άγκυρα. «Κανένας δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώξουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σε δείπνο στην Κωνσταντινούπολη. «Τέσσερα πλοία μας θα συνεχίσουν τη δουλειά στην περιοχή. Κάνουμε αυτή τη δουλειά με σταθερό τρόπο. Δεν παραχωρούμε σε κανέναν τα δικαιώματα των αδελφών μας Τουρκοκυπρίων», τόνισε. Συμπλήρωσε ότι οι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων που κάνουν γεωτρήσεις, αναφερόμενος στα εντάλματα που εξέδωσε η Κύπρος. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου στην προειδοποίηση της ΕΕ για κυρώσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δώσει τη δική του απάντηση, κατηγορώντας την ΕΕ ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και πως ενεργεί ως «ομάδα διαπραγμάτευσης συμφερόντων». Παράλληλα, το ΥΠΕΞ διεμήνυσε και αυτό ότι η Αγκυρα θα λάβει μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στον Εμανουέλ Μακρόν, εξαιτίας της στήριξης που εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Κύπρο, για τις γεωτρήσεις.

«Ο Μακρόν λέει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από εκεί. Ποιος είσαι εσύ να μας λες κάτι τέτοιο; Έχεις ακτογραμμή στην περιοχή; Όχι. Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βρετανία μπορούν να μιλήσουν. Εσύ όχι. Έχεις μια εταιρεία, την Total, μπορεί να μιλήσει αυτή», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο. Ο Ερντογάν επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η αγορά των S-400 είναι τελειωμένη υπόθεση και πως οι πρώτοι θα φτάσουν στην Τουρκία «σύντομα». Μάλιστα, σε αυτό το σημείο, για μία ακόμη φορά έκανε αναφορά στην Ελλάδα. «Γιατί τόσος θόρυβος επειδή εμείς αγοράζουμε S-400; Η Ελλάδα έχει S-300», είπε.

Exit mobile version