Αθήνα

°C

Τετάρτη

14

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεξουαλικός εκβιασμός: SOS από τη Δίωξη για σπείρα που εκβιάζει μέσω διαδικτύου
ΕΛΛΑΔΑ

Σεξουαλικός εκβιασμός: SOS από τη Δίωξη για σπείρα που εκβιάζει μέσω διαδικτύου

Σεξουαλικός εκβιασμός: Άγνωστοι με μαζική αποστολή μηνυμάτων προχωρούν σε σεξουαλικό εκβιασμό για να αποσπάσουν χρήματα.

Σεξουαλικός εκβιασμός: Νέο σήμα κινδύνου από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με το οποίο ενημερώνει τους χρήστες υπολογιστών για τη δράση διεθνούς σπείρας, η οποία μέσω σεξουαλικής εκβίασης, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τα θύματα και να υφαρπάξει μετρητά!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια νέα μορφή απάτης, διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης sextortion scam, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό. Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Αποστολή του υλικού αν δεν λάβουν τα “λύτρα” σε νόμισμα διαδικτύου

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins. Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση sextortion.

Τι συμβουλεύει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων:

Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,

Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,

Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,

Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας ( password)  που νομίζουν ότι διακυβεύεται,

Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις