Πλατινί – Σύλληψη: Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της UEFA

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλατινί – Σύλληψη: Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της UEFA

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πλατινί – Σύλληψη: Συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία ο Μισέλ Πλατινί για την υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.

18.06.2019 | 14:20

Πλατινί – Σύλληψη: Το γύρο του κόσμου κάνει από το πρωί η είδηση της σύλληψης του πρώην προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί. Ο παίκτης θρύλος της εθνικής Γαλλίας στις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, που ήταν πρόεδρος της UEFA από το 2007 μέχρι το 2015, κατηγορείται για διαφθορά στην υπόθεση ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ και όπως φαίνεται δεν είναι ο μόνος. Μαζί με τον Πλατινί συνελήφθησαν από τη γαλλική αστυνομία στο Παρίσι o πρώην υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και η Σοφί Ντιόν, που ήταν σύμβουλος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Πλατινί τιμωρήθηκε για τέσσερα χρόνια από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA το 2015 και έπαψε να είναι πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Στην έρευνα που είχε γίνει τότε, είχε ομολογήσει ότι υπήρξε μυστική συνάντηση το 2010 με τον πρόεδρο της ασιατικής ομοσπονδίας Μοχάμεντ Μπιν Χαμάντ από το Κατάρ, πριν ρίξει την ψήφο του για το Μουντιάλ του 2022. Η διαφορά με τον ομόλογό του ήταν ότι ο Πλατινί τιμωρήθηκε για μια τετραετία. Αντίθετα ο Μοχάμεντ Μπιν Χαμάντ βρέθηκε εκτός ποδοσφαίρου δια βίου. Η επιτροπή δεοντολογίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας τον θεώρησε εκ των βασικών υπευθύνων στη συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς.

Υπό παρακολούθηση

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Μισέλ Πλατινί βρίσκεται υπό παρακολούθηση εδώ και αρκετό καιρό. Αρχικά κλήθηκε να καταθέσει υπό την παρουσία του δικηγόρου του σχετικά με το ρόλο που είχε στην ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022. Τελικά τέθηκε υπό κράτηση παρά το γεγονός ότι αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσεις κατά καιρούς ήταν εξ αρχής αποφασισμένος να ψηφίσει υπέρ της ανάθεσης της διοργάνωσης από το Κατάρ. Ωστόσο είναι γνωστό ότι καθαιρέθηκε από την προεδρία της UEFA λόγω της παράτυπης, όπως αποδείχτηκε, πληρωμής 1,8 εκατ. ευρώ από τον Σεπ Μπλάτερ το 2011, τρεις μήνες πριν ο τελευταίος εκλεχθεί ξανά πρόεδρος της FIFA.

Οι ισχυρισμοί του Πλατινί για εκείνη την υπόθεση, ενώ είναι μπλεγμένος και σε αρκετές άλλες, είναι ότι το ποσό αφορούσε χρήματα από την τριετία 1998-2001 που ήταν σύμβουλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Exit mobile version