alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΑΕΚ – Μπάνκι: Διαζύγιο του Ιταλού με την «Ένωση»
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΕΚ – Μπάνκι: Διαζύγιο του Ιταλού με την «Ένωση»

ΑΕΚ – Μπάνκι: Η «κιτρινόμαυρη» ΚΑΕ αποχαιρέτισε τον Ιταλό προπονητή με βαριά καρδιά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΕΚ – Μπάνκι: Παρόλο που ο Λούκα Μπάνκι κατάφερε να ολοκληρώσει τη σεζόν στον πάγκο της ΑΕΚ, το διαζύγιο ήταν αναμενόμενο. Από τη στιγμή που η «Ένωση» απέτυχε να βρεθεί στον τελικό της Μπάσκετ Λιγκ μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού, ο Ιταλός προπονητής θεωρήθηκε ο βασικός υπεύθυνος. Εκείνος που είχε προφανώς τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον αποκλεισμό από την Προμηθέα Πάτρας στα ημιτελικά.

Βέβαια, με τον Λούκα Μπάνκι η ΑΕΚ κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο Ρίο. Εκτός από τον αποκλεισμό στα ημιτελικά της Μπάσκετ Λιγκ, έμεινε και εκτός Φάιναλ Φορ από το Basketball Champions League, διοργάνωση που κατέκτησε το 2018 στην Αθήνα. Μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο πάντως ο μεγαλομέτοχος Μάκης Αγγελόπουλος είχε σκοπό να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Ιταλό προπονητή για πολλά χρόνια, όπως δήλωνε ο ίδιος.

Αντίο με βαριά καρδιά

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ ΑΕΚ για τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Μπάνκι αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Οι δρόμοι μας χώρισαν. Με βαριά καρδιά. Είναι από τις στιγμές, που δεν προγραμματίζεις. Που ήθελες να είναι αλλιώς. Ένας Κύριος. Το όνομά του θα μείνει χαραγμένο μέσα μας. Για τις βαθιά ανθρώπινες στιγμές, που όλοι μας ζήσαμε μαζί του. Και τις απολαύσαμε. Και βεβαίως και έξω μας, ήτοι στις ιστορικές καταγραφές της ενδοξότερης ομάδας μπάσκετ της χώρας. Στις 7 Νοεμβρίου 2018 είχε δηλώσει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΚ, ότι κάθεται πάνω σε μία… βόμβα.

Ρεαλιστής; Προφήτης;

Ό,τι κι αν ισχύει, ήξερε καλά το βάρος το ασήκωτο, που θα κουβαλούσε έπειτα από μία χρονιά θριάμβων, που κατέστησαν τη «Βασίλισσα» ξανά ξακουστή στα πέρατα του κόσμου. Και στα… πέρατα του κόσμου έφτασε, καθώς η κατάκτηση του FIBA Intercontinental Cup 2019, του τελευταίου διεθνούς τροπαίου ελληνικής ομάδας εδώ και χρόνια, πολλοί το υποβάθμισαν. Κι ας κοσμεί την τροπαιοθήκη κι άλλων συλλόγων παγκοσμίως. Το τρόπαιο του Ρίο της ζωής μας έφερε την υπογραφή του.

Η πρωτοπορία στους ομίλους του BCL και το “διαφορετικό” μπάσκετ, μέχρι και την υπερήφανη πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στη Basket League συνιστούν δικό του δημιούργημα. Μέχρι και τις αναμετρήσεις με αντίπαλο τη Μπάμπεργκ. Τότε, που αστάθμητοι παράγοντες, που πάντως δεν εγκατέλειψαν τη «Βασίλισσα» ολόκληρη την περίοδο, έφεραν τα πάνω κάτω. Και ξαφνικά η ισοπέδωση. Αναγκαία η κριτική. Τα λάθη και οι αδυναμίες εντοπίστηκαν. Διαγνώσθηκαν. Δεν προσμετρήθηκαν ορθώς από τους επαΐοντες οι ατυχίες όμως. Οι τραυματισμοί-ρεκόρ για παράδειγμα.

“Τόλμα πρήξιος αρχή, τύχη δε τέλεος κυρίη” (Δημόκριτος)

Έκανε λάθη ο Κόουτς; Έκανε. Το ξέρει και ο Κόουτς.

Η όχι καλή κατάληξη στο ελληνικό Πρωτάθλημα για μας συνιστά οδηγό για τα μελλούμενα. Είναι η πρώτη φορά, που μετράμε περισσότερες πληγές, αλλά “έχουσιν γνώσιν οι φύλακες”.

Ο Κόουτς LUCA BANCHI δεν συνεχίζει μαζί μας.

H οικογένεια της ΑΕΚ τού εύχεται κάθε επιτυχία στον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Arrivederci amico».