Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνέντευξη Μητσοτάκη: Ο Τσίπρας γνωρίζει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Ο Τσίπρας γνωρίζει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν» (vid)

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Ξεκάθαρο ότι υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις για την υπόθεση Novartis που δόθηκαν από την κυβέρνηση, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Με σχόλιο για τις αποκαλύψεις Αγγελή για την υπόθεση Novartis ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης επισημαίνοντας ότι «ευθέως εμπλέκει δύο υπουργούς της κυβέρνησης σε μια πολιτική σκευωρία». «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση και διασύρθηκαν 10 άνθρωποι» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας λόγο για «σοβαρές καταγγελίες και θα πρέπει να διερευνηθούν. «Η υπόθεση με κάποιο τρόπο θα φτάσει στην επόμενη Βουλή εφόσον εμπλέκονται δύο υπουργοί» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.  Όσον αφορά τον περιβόητο «Ρασπούτιν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο “Ρασπουτίν”. Τον ξέρει και ο Τσίπρας, υπουργός του είναι» ενώ όταν ρωτήθηκε να τον κατονομάσει απάντησε «δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπ. Δικαιοσύνης, βγάλτε τα συμπεράσματά σας».

Ερχόμενος στα θέματα της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι από το 2016 η ΝΔ είχε μιλήσει για ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτκής με λιγότερους φόρους και ισχυρότερη ανάπτυξη. «Η αναπτυξιακή λογική που οραματιζόμαστε με έκρηξη επενδύσεων θα φέρει περισσότερα έσοδα στον προϋπολογισμό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχιε Έλληνας που να διαφωνεί ότι χρειάζεται να μειωθεί η φορολογία, το λέει και ο Τσίπρας». Στην ερώτηση, δε, τι θα συμβεί αν οι Βρυξέλλες του πουν ότι δεν μπορεί να μειώσει τους φόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «ο προϋπολογισμός του 2020 θα συμπεριλαμβάνει μειώσεις φόρους για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί ξεκινώντας από τους φόρους στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ».

«Θα σαρώσουμε τα εμπόδια που κρατούν τις επενδύσεις»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα το Σεπτέμβριο για τη νέα κυβέρνηση.  «Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας εκεί θα αποτυπωθεί το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία», ανέφερε.

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις που όπως λένε προωθεί η Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «θα έρθουμε να σαρώσουμε τα εμπόδια που κρατούν πίσω τις επενδύσεις. Ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος. Θέλω οι επιχειρήσεις να δίνουν μπόνους στους εργαζόμενους. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι και καλά αμειβόμενοι». «Θα απαιτήσω από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες να επιστρέψουν καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες», τόνισε.

«Δεν θα κάνουμε απολύσεις στο Δημόσιο»

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις προσλήψεις στο Δημόσιο είπε «μπορούμε να ξεφύγουμε από το 1/5 στις προσλήψεις, αν πάει καλύτερα η οικονομία. Δεν ξέρω αν μπορούμε να πάμε στο 1/1 αν η οικονομά πάει καλύτερα. Θα κάνουμε προσλήψεις στην υγεία στην παιδεία στην αστυνομία, εκεί που υπάρχουν ανάγκες. Δεν θα κάνουμε προσλήψεις δεξιά και αριστερά». Ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε τη σημασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και χαρακτήρισε «fake news» ότι θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους. «Δεν θα απολύσουμε κανέναν δημόσιο υπάλληλο», επανέλαβε.

Δεν θα κάνω μερεμέτια στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια

Αναφερόμενος στα θέματα ασφαλείας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα καταργηθεί άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο και το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις και συμβούλια. «Δεν υπάρχει ζήτημα ελεύθερης έκφρασης στην Ελλάδα, υπάρχει ζήτημα εφαρμογής της τάξης. Τα πανεπιστήμια είναι σήμερα ορμητήρια μπαχαλάκηδων αλλά και διακινητών ναρκωτικών και παρεμπορίου και αυτοί θα φύγουν από τα ΑΕΙ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ με μερεμέτια. Χρειάζονται τολμηρές αλλαγές και το σχέδιο αυτό θα το προχωρήσω και μακάρι να υπάρξει διακομματική συναίνεση ως ένα έργο εθνικής εμβέλειας» επαναλαμβάνονΤας το σχέδιό του για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού μουσείου σε συνδυασμό με τα κτήρια του Πολυτεχνείου.

Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει επεισόδιο με την Τουρκία

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επεισόδιο με την Τουρκία όταν αναλάβει η κυβέρνηση ΝΔ. «Έχω διάθεση να οικοδομήσω μια νέα σχέση εμπιστοσύνη με την Τουρκία που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους άγραφους κανόνες της καλής γειτονιάς. Σε πρώτη φάση πρέπει να μειωθεί η ένταση. Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις είναι ώριμη η Τουρκία να κάνει κινήσεις όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης που δείχνει ότι φεύγουμε από τη λογική της σκληρής αντιπαράθεσης».

Ερωτηθείς αν από τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα κάνει είναι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «θέλω να υπάρχει απευθείας διάλογος με την Τουρκία και είναι σημαντικό να μιλάμε και όταν υπάρχει ένταση».

Η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε τραύμα αξιοπρέπειας στους Έλληνες

Συνεχίζοντας τις τοποθετήσεις του για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για το Σκοπιανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί το σκοπό να γίνει εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη» κάνοντας λόγο για «τραύμα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας» που προκάλεσε στους Έλληνες. Επισήμανε, δε, ότι από τη Συμφωνία των Πρεσπών «υπάρχει και πρακτικό πρόβλημα με τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο μακεδονικό ως προσδιοριστικό των προϊόντων τους». Έκανε λόγο, μάλιστα, για την «ανάγκη μιας μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας κατοχύρωσης σε διεθνές επίπεδο της Μακεδονίας μας ως έναν πόλο πολιτισμού καινοτομίας και εξωστρέφειας».

Ως προς την Αλβανία επανέλαβε το μήνυμα που έχει στείλει στα Τίρανα ότι «θα υπάρξουν κυρώσεις αν δεν υπάρξει σεβασμός στα θέματα της ελληνικής κοινότητας και αυτό αφορά και τις διμερείς μας σχέσεις». «Αν θέλει ο Ράμα να έχουμε καλές σχέσεις θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ευχής έργο να μείνουν εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό στοιχείο των ευρωεκλογών τη συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής προσθέτοντας ότι
«σκοπός μου είναι να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο τα δύο κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ, και αυτό περιλαμβάνει και το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Απευθυνόμενος, δε, στους πολίτες είπε «τους ζητώ να αναρωτηθούν αν μιας ψήφος σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, σε ένα κόμμα ακραίο και γραφικό είναι μια ψήφος χρήσιμη στη χώρα». «Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να κρατήσουμε τα δύο κόμματα αυτά εκτός βουλής και θα ήταν κατάκτηση και της Δημοκρατίας και όχι μόνο της ΝΔ» πρόσθεσε.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διάθεση για συναινέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθείς αν θα ζητήσει συνεργασίες από τον Αλέξη Τσίπρα αρχικά επισήμανε ότι «όταν μια κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο στη Βουλή έχει κάθε λόγο να ζητήσει τη μεγαλη συναίνεση Έχω, όμως, αμφιβολίες ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ γι αυτό». Αναφέρθηκε, ωστόσο, σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα αφορά την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό αλλά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής «στα οποία δεν χωρούν αποκλίσεις» ως παραδείγματα νομοσχεδίων στα οποία θα ζητήσει ο ίδιος συναινέσεις.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «δεν με ενδιαφέρει αν θα υπάρχει συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στον κορμό των πολιτικών που θα εφαρμόσουμε και γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή».

«Ή θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη ή θα μπουμε σε περιπέτειες αν η εντολή δεν θα είναι επαρκούς ισχύος».

Κάποιο άφησαν βραδυφλεγείς βόμβες σε διάφορες πτυχές της οικονομίας

Με αφορμή το πρόβλημα που υπάρχει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και την πρόσβασή τους στα διαγνωστικά κέντρα αναρωτήθηκε «γιατί σκάνε διάφορες νάρκες πριν τις εκλογές; Γιατί κάποιοι τις άφησαν». «Γίνονται κινήσεις για να δημιουργηθούν προβλήματα την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και του λέω ότι θα έχουμε δυσκολίες την επόμενη ημέρα γιατί υπάρχουν πολλές βραδυφλεγείς βόμβες που έχουν μπει από την κυβέρνηση σε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής» πρόσθεσε για το θέμα.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι θα είναι υποψήφιος και στην Β΄ Πειραιά εκτός από την Β΄ Αθηνών και την Αχαΐα αφενός μεν γιατί η Β΄Πειραιά είναι η πιο δύσκολη παραδοσιακά εκλογική περιφέρεια για τη ΝΔ και αφετέρου γιατί οι τρεις αυτές περιφέρειες ήταν ανάμεσα στις πέντε στις οποίες η ΝΔ δεν ήταν πρώτη στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μένοντας πιστός στη γραμμή της ενότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «εάν με πιστευτεί ο λαός πρέπει να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν».

Έχω αποφασίσει τον υπ. Οικονομικών – Δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί

Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν ο λαός τον εμπιστευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω αποφασίσει τον υπουργό Οικονομικών» προσθέτοντας ότι «την έχω στο μυαλό μου ξεκάθαρη την κυβέρνηση γιατί ένα κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να προκύπτει από καραμπόλες». Αποκάλυψε ότι το δικό του υπουργικό συμβούλιο «θα είναι μικρότερο από το σημερινό καθώς δεν θα έχει καθόλου αναπληρωτές υπουργούς ενδεχομένως με μια εξαίρεση αλλά θα έχει υφυπουργούς».

Εξήγγειλε, δε, ότι «η θέση του υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης για θέματα διαφάνειας καταργείται και θεσπίζεται άμεσα ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας στην οποία συνενώνονται ελεγκτικοί μηχανισμοί». Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «στις 7 Ιουλίου οι διακοπές μπορεί να περιμένουν, η νεολαία πρώτα να πάει να ψηφίσει και μετά να πάει για μπάνιο. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο και η πολιτική αλλαγή θα ολοκληρωθεί μόλις καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος από τις κάλπες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις