Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός: 4.1 Ρίχτερ από την Αταλάντη κούνησαν και την Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: 4.1 Ρίχτερ από την Αταλάντη κούνησαν και την Αθήνα

Σεισμός: Ο σεισμός ήταν σύντομος σε διάρκεια αλλά έγινε αισθητός στους κατοίκους αρκετών περιοχών.

Σεισμός: Έντονα αισθητή και στην Αθήνα έγινε η σεισμική δόνηση των 4,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και προερχόταν από την περιοχή της Αταλάντης, στον Νομό Φθιώτιδας. Ο σεισμός ταρακούνησε τη Λοκρίδα αλλά έγινε αισθητός και στους Νομούς Βοιωτίας, και Φωκίδας καθώς και σε περιοχές που απέχουν 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, όπως η Αττική. Ήταν σύντομος σε διάρκεια αλλά έγινε αισθητός στους κατοίκους αρκετών περιοχών.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε την 00.54 σήμερα Πέμπτη και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Νομό Φθιώτιδας, και 102 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 13,6 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Σεισμός: Σημειώθηκε σε ευαίσθητη περιοχή, λέει ο Λέκκας

Για ένα σεισμό που σημειώθηκε «σε ευαίσθητη περιοχή» μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση των 4,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 00:54 με επίκεντρο την Αταλάντη. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 καθησύχασε λέγοντας ότι  «από το από το ρήγμα αυτό καθ’ αυτό της Αταλάντης δεν κινδυνεύουμε γιατί έχουμε βρει ότι η περίοδος επανάληψης ενός μεγάλου σεισμού είναι 700 χρόνια και ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός είχε γίνει στην περιοχή το 1896 και ήταν 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ προκαλώντας ζημιές».

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου «που είναι μια τεκτονική τάφρος καθώς περιλαμβάνει τα ρήγματα της Αταλάντης, των Καμένων Βούρλων και του Σπερχείου», διευκρινίζοντας ότι για τα ρήγματα των Καμένων Βούρλων και του Σπερχειού δεν υπάρχουν στοιχεία για το ρυθμό επανάληψης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις