Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν από αύριο αλλά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους!

ΕΛΛΑΔΑ

Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν από αύριο αλλά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν από την τσέπη τους!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Διαγνωστικά κέντρα: Το συντονιστικό αποφάσισε να τροποποιήσει τις κινητοποιήσεις, αφού απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Υγείας

12.06.2019 | 18:05

Διαγνωστικά κέντρα: Ανοίγουν από αύριο τα διαγνωστικά κέντρα, που από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονταν σε απεργία, χωρίς να διεξάγουν καμία εξέταση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ούτε για ασθενείς που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν με μετρητά. Μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας σημερινής τους συνεδρίασης με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,  τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απάντησαν στον Ανδρέα Ξανθό και στον ΕΟΠΥΥ ότι απορρίπτουν την πρόταση που τους έγινε στη χθεσινή συνάντηση. Αναλογιζόμενοι όμως όμως την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών τις περασμένες μέρες, αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους.

Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό των διαγνωστικών κέντρων, στα οποία εξυπηρετείται το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από αύριο θα διενεργούνται μεν εξετάσεις στους ασφαλισμένους αλλά μόνον κατόπιν προπληρωμής τους. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προπληρώνουν το 85% της τιμής της εξέτασης, ενώ θα απαλλάσσονται από το 15% που είναι η συμμετοχή τους. Κατόπιν, έχοντας μαζί τους τις αποδείξεις, θα πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε σε σημερινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ότι αυτού του είδους η διαδικασία δεν προβλέπεται από τη σύμβαση και θα ήταν παράνομη.

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τη νέα αυτή μορφή κινητοποιήσεων οι ευπαθείς ομάδες, περιστατικά που αφορούν ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως καρκινοπαθείς κτλ.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες με τον υπουργό Υγείας υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά των εκπροσώπων των διαγνωστικών εργαστηρίων, καθώς όπως είπαν, υπήρχαν νομικά ζητήματα που θα έπρεπε να εξεταστούν σε βάθος.

Ξανθός: Δεν προβλέπεται η απευθείας αποζημίωση των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ

Ανησυχητική τροπή έχει πάρει η κόντρα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Ιδιοκτητών Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων, καθώς ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε μιλώντας την κρατική τηλεόραση, ότι δεν υπάρχει διαδικασίας απευθείας αποζημίωσης των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, με την απόδειξη καταβολής του κόστους των εξετάσεων.

Μετά την απόφαση των Διαγνωστικών Κέντρων να μην δέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν το 85% του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, λαμβάνοντας στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός τόνισε, κατηγορηματικά, ότι η διαδικασία αυτή είναι έκνομη, εφόσον υπάρχουν ενεργές συμβάσεις των εργαστηρίων με τον ασφαλιστικό φορέα.

«Αυτή η λύση ότι μπορούμε να ανοίξουμε τα εργαστήρια και ο ασθενής από την τσέπη του να πληρώνει, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη για την αποζημίωση των ασθενών. Είναι παράνομη αυτή τη διαδικασία. Αυτό το οποίο εισηγούνται τα Διαγνωστικά να πληρώνει ο ασθενής και μετά να ζητάει να πάρει τα χρήματά του δεν προβλέπεται. Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά, δεν προβλέπει επιβάρυνση του ασθενή, παρά μόνο για τη συμμετοχή του 15%»

«Τα μεγάλα εργαστήρια επιδιώκουν το αδιέξοδο και να μην υπάρχουν συμβάσεις οπότε στη συνέχεια με καινούργια κυβέρνηση να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση υπέρ των δικών τους συμφερόντων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διαγνωστικά κέντρα: Ποια είναι τα αιτήματά τους

Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αποφάσισαν αρχικά να κατέβουν σε απεργία διαρκείας, καθώς ζητούν την επανεξέταση γενικώς του clawback, δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις. Επρόκειτο για ένα μνημονιακό μέτρο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, υποτίθεται ότι θα ήταν προσωρινό αλλά εξακολουθεί να τους «γονατίζει». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο το clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο, στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Στις κινητοποιήσεις μετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

Exit mobile version