Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελικόπτερο – Μανχάταν: Πώς συνέβη η τραγωδία που ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες
ΚΟΣΜΟΣ

Ελικόπτερο – Μανχάταν: Πώς συνέβη η τραγωδία που ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες

Ελικόπτερο - Μανχάταν: Ένας από τους πλέον έμπειρους και ικανούς πιλότους ήταν ο 58χρονος χειριστής του ελικοπτέρου που συνετρίβη σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης.

Ελικόπτερο – Μανχάταν: Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το ελικόπτερο σε κτίριο στο Μανχάταν και κατά πόσο ευθύνεται ο πιλότος που σκοτώθηκε, ερευνούν οι Αρχές στη Νέα Υόρκη. Το απόγευμα της Δευτέρας, το ελικόπτερο το οποίο πιλοτάριζε, έπεσε πάνω σε ουρανοξύστη στο Μανχάταν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Αρχικά ειπώθηκε πως η ομίχλη ήταν η αιτία της σύγκρουσης, όμως γίνεται έρευνα για το αν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας ο πιλότος.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, είπε ότι ο πιλότος θα έπρεπε να έχει άδεια από τους ελεγκτές για να πετάξει πάνω από την πόλη, κοντά στο αεροδρόμιο Λα Γκάρντια. Το θύμα, φέρεται να πήρε το ελικόπτερο από την 34η οδό για να πάει στο Νιου Τζέρσεϊ όπου και κατοικούσε, αλλά έπεσε σε κτίριο 54 ορόφων. Με την σύγκρουση ξέσπασε πυρκαγιά, όπου ο πιλότος έχασε την ζωή του, αλλά κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε. Ακόμη και οι Αρχές πάντως εμφανίστηκαν διστακτικές για το αν πραγματικά η ομίχλη ήταν η αιτία της σύγκρουσης. Παρ’ όλα αυτά, όσοι γνώριζαν τον πιλότο έλεγαν πως είναι έμπειρος πιλότος και ερευνάται και η περίπτωση να υπήρχε μηχανική βλάβη. Απέκλεισαν πάντως κάθε ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Συντριβή ελικοπτέρου: Έμπειρος και εθελοντής ο 58χρονος

Πάντως ο 58χρονος Τιμ Μακόρμακ, χειριστής του ελικοπτέρου που συνετρίβη σε ουρανοξύστη, ήταν ικανότατος και πολύ έμπειρος. Ο Μακόρμακ ήταν εθελοντής πυροσβέστης από το 1994 με την East Clinton, υπηρετώντας ως αρχηγός του τμήματος για μια δεκαετία. Ήταν επίσης μέλος του Τμήματος πυρκαγιάς LaGrange.«Ο Τιμ ήταν ένας αφοσιωμένος, άκρως επαγγελματικός και εξαιρετικά καταρτισμένος πυροσβέστης», ανέφερε η δήλωση του ο εκπρόσωπος της East Clinton.

“Οι τεχνικές γνώσεις του Τιμ και η ικανότητά του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ήταν εξαιρετικές. Ο αρχηγός Μακόρμακ ήταν εξαιρετικά σεβαστός όχι μόνο από τα μέλη του τμήματος, αλλά και από την πυροσβεστική υπηρεσία του Dutchess County. Ο Τιμ θα λείψει από τα μέλη του τμήματος, όχι μόνο για την ηγεσία του αλλά για την υπέροχη αίσθηση του χιούμορ του».

Ο Μακόρμακ έλαβε το εμπορικό του πιλοτικό πιστοποιητικό το 2004, σύμφωνα με τα αρχεία της Federal Aviation Administration. Πέρασε μια ιατρική εξέταση τον περασμένο μήνα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Dutchess County, Μαρκ Μολινάρο δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον Μακόρμακ.

«Πενθούμε την απώλειά του, ενός πρώην αρχηγός της περιοχής πυρκαγιάς της Ανατολικής Κλίντον ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα και του παππού του ως διακεκριμένους πρώτους ανταποκριτές στο Poughkeepsie και επεκτείνουμε τις σκέψεις και τις προσευχές μας στην οικογένεια και στους φίλους του. Ο Τιμ εξυπηρετούσε την κοινότητά του καλά μέσω της ανιδιοτελούς υπηρεσίας του”.

Ερευνούν αν επικοινώνησε με το Λα Γκάρντια

Προς το παρόν γίνεται έρευνα για το αν ο πιλότος είχε επικοινωνήσει με το αεροδρόμιο Λα Γκάρντια πριν απογειωθεί. Η FAA, ανέφερε πως δεν χειρίστηκαν την συγκεκριμένη πτήση οι ελεγκτές.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, τα ελικόπτερα από την Νέα Υόρκη, οφείλουν να ενημερώσουν το αεροδρόμιο και να πάρουν άδεια απογείωσης. Ωστόσο κάνουν τα στραβά μάτια. Επίσης έχουν υποχρέωση να πετούν κάτω από τα 1,110 πόδια (335 μέτρα), αλλιώς αν πάνε ψηλότερα, θα πρέπει να πάρουν άδεια από το αεροδρόμιο, που θα τους καθοδηγεί. Αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που ερευνάται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις