alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μουσείο Ακρόπολης: Γιορτάζει τα 10α του γενέθλια και ανοίγει την ανασκαφή του για το κοινό
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Γιορτάζει τα 10α του γενέθλια και ανοίγει την ανασκαφή του για το κοινό

Μουσείο Ακρόπολης: Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του

Μουσείο Ακρόπολης: Τα 10α «κεράκια» του ετοιμάζεται να σβήσει το Μουσείο της Ακρόπολης και το γιορτάζει με μια σειρά συναρπαστικών εκδηλώσεων, ανοίγοντας παράλληλα την ανασκαφή του για το κοινό. Στις 20 Ιουνίου το Μουσείο Ακρόπολης συμπληρώνει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, μέσα στα οποία πάνω από 14.500.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, έχουν χαρεί τα εκθέματά του. Ο εορτασμών των γενεθλίων του μουσείου, που κατατάσσεται από τις διεθνείς αναγνωρίσεις στα 10 καλύτερα του κόσμου, θα γίνει «μ’ έναν απλό και φιλικό τρόπο», δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.

Οι δημοσιογράφοι που παραβρέθηκαν είχαν την τύχη μάλιστα να απολαύσουν την ανασκαφή του μουσείου, η οποία από τις 21 Ιουνίου θα είναι επισκέψιμη για το κοινό με το εισιτήριο της γενικής εισόδου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 ως τις 20 Ιουνίου. Την αρχή θα κάνει η περιοδική φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης», που οργανώθηκε από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). «Η επίσκεψη στη φωτογραφική αυτή έκθεση μας ανοίγει τα μάτια σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι δεν έχουμε δει: Στους τεχνίτες και εργαζόμενους, που σαν εναέριες μορφές αιωρούνται στις σκαλωσιές και κάνουν έργα που δεν μπορούμε να φανταστούμε», σημείωσε ο κ. Παντερμαλής για την έκθεση που θα διαρκέσει από τις 11 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Μουσείο Ακρόπολης: Διάλεξη για την πολυχρωμία των γλυπτών

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 7 μμ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης ο καθηγητής Τζοβάνι Βέρι θα δώσει διάλεξη για την πολυχρωμία των γλυπτών του Παρθενώνα, που αποτελεί αντικείμενο έντονης ακαδημαϊκής έρευνας. «Ένα από τα τελευταία επιτεύγματα του καθηγητή Βέρι σχετίζεται με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Ως τώρα δεν μπόρεσε να δει κανείς τις διακοσμητικές ζώνες στα υφάσματα των μορφών του ανατολικού αετώματος του Παρθενώνα. Νομίζω ότι είναι κάτι που θα αποτελέσει μια αποκάλυψη και θα μας φέρει πιο κοντά στα αυθεντικά χρώματα και στην αυθεντική τυπολογία της πολυχρωμίας των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν είναι απλώς γλυπτά. Είναι γλυπτά στα οποία απεικονίζονται κεντημένα ρούχα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης.

Μουσείο Ακρόπολης: Μια πολύτιμη κληρονομιά

Την Τρίτη 18 Ιουνίου το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το γωνιακό κτίριο επί των οδών Μητσαίων και Χατζηχρήστου, το οποίο συντηρήθηκε και θα στεγάσει 5.500 βιβλία που κληροδότησε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Γιώργος Δεσπίνης, «ο οποίος δούλεψε επί χρόνια στην Ακρόπολη, ανακάλυψε πάρα πολλά έργα σε θραύσματα και τα αποκατέστησε. Είχε μια βιβλιοθήκη που είναι σχεδόν εξειδικευμένη στην κλασική γλυπτική κι έτσι το μουσείο θα έχει ένα εργαλείο που το έχει ανάγκη, θα δίνει, όμως, και τη δυνατότητα σε μελετητές, φοιτητές και σε όσους έχουν ειδικά ενδιαφέροντα να πληροφορούνται και να μαθαίνουν από τα βιβλία της», συμπλήρωσε ο κ. Παντερμαλής.

Μουσείο Ακρόπολης: Μια μαγική βραδιά

Την Τετάρτη στις 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον προαύλιο χώρο μια μοναδική ορχηστρική συναυλία υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου με οκταμελή ορχήστρα από διακεκριμένους Έλληνες σολίστ. Θα ακουστούν γνωστά μουσικά έργα του ίδιου, καθώς και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζιδάκι. Τη βραδιά αυτή το μουσείο θα λειτουργήσει με εκτεταμένο ωράριο από τις 8 μμ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο τις συγκεκριμένες ώρες. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ημέρα των γενεθλίων του μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 8 πμ. ως τις 8 μμ.

Μουσείο Ακρόπολης: Η Ανασκαφή

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 θα γίνουν τα επίσημα θυρανοίξια της ανασκαφής. «Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος όροφος του μουσείου, ο οποίος θα δίνει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης», επισήμανε ο καθηγητής. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ. με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονίας με διάρκεια ζωής από τα κλασικά ως τα βυζαντινά χρόνια. Ειδικές πινακίδες θα πληροφορούν για τα σημαντικότερα από τα κτίρια των οποίων τα κατάλοιπα σώζονται, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου της ανασκαφής ακολουθώντας μια διαδρομή σχήματος Π, περπατώντας όχι πάνω στα αρχαία, αλλά σε έναν μεταλλικό διάδρομο με κιγκλίδωμα.