Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ρουσφέτια – ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για νέα μέτρα λιτότητας από τις παροχές Τσίπρα
ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ

Ρουσφέτια – ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για νέα μέτρα λιτότητας από τις παροχές Τσίπρα

Ρουσφέτια - ΣΥΡΙΖΑ: Μια σειρά από "πονηρές" διευθετήσεις που ευτελίζουν το κοινοβούλιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ρουσφέτια – ΣΥΡΙΖΑ: Ένα πολύ επικίνδυνο τοπίο αφήνει πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τις εκλογές. Ο κίνδυνος να ζητηθούν νέα μέτρα από τους δανειστές, είναι ορατός, επισημαίνει η αντιπολίτευση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Νέα μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα. Ταυτόχρονα στέλνει αρνητικό σήμα στους επενδυτές και τις αγορές, ότι η χώρα επιστρέφει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, όπου τις παραμονές των εκλογών άδειαζε το δημόσιο ταμείο.

Η έκθεση της Κομισιόν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ενωμένης Ευρώπης, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα επισήμαιναν τις τελευταίες εβδομάδες αναλυτές, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ, για το κόστος των προεκλογικών παροχών Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, παλεύει με νύχια και με δόντια να πάρει τους ψηφοφόρους με το μέρος του, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Μια τακτική που απειλεί όμως να θέσει σε κίνδυνο, όλα όσα έχει καταφέρει η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Αυστηρές δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Η πρώτη αποτίμηση των προεκλογικών παροχών Τσίπρα τις ανεβάζει στο 1% του ΑΕΠ δηλαδή σε 1,9 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει παραβιάσει την συμφωνία με τους δανειστές για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ωστόσο, η Κομισιόν δεν δείχνει τώρα όλη την αυστηρότητά της, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί για εμπλοκή στην προεκλογικές μάχες.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, επισήμανε ότι το πακέτο είναι δαπανηρό και κυρίως, ότι πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν στηρίζει την ανάπτυξη, αλλά την κατανάλωση. «Η δυναμική της μεταρρύθμισης επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες. Τον Μάιο, η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά επεκτατικών φορολογικών μέτρων και ανακοίνωσε άλλα για αργότερα. Η σημερινή έκθεση επισημαίνει πως το πακέτο είναι δαπανηρό και δεν πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση πολιτικής», τόνισε.

«Αναστέλλει ορισμένα στοιχεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων του παλιού προγράμματος. Αυτά τα νέα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, το 2019 και μετέπειτα. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

“Βόμβα” προσλήψεων στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, εκτός συνόρων έχουν φτάσει και τα δημοσιεύματα για το “μπαράζ” προσλήψεων μετακλητών και εκτάκτων υπαλλήλων στο Δημόσιο, μια “ανάσα” πριν τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Γεγονός που δείχνει πως η Ελλάδα, επιμένει να φέρεται σαν ένα άκρως “πελατειακό” κράτος. Στο στόχαστρο των δανειστών έχουν βρεθεί οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Τσίπρα για τις 120 δόσεις, οι μειώσεις του ΦΠΑ και η 13η σύνταξη, που οι υπηρεσίες της Κομισιόν εκτιμούν ότι κοστίζουν πάνω από 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δις ευρώ, μόνο για φέτος. Το κονδύλι ανεβαίνει ακόμα περισσότερα το 2020 και φθάνει έως και το 1,5%.

Αναλυτικότερα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βλέπουν για φέτος το δημοσιονομικό κόστος των παροχών Τσίπρα από 1,1% έως 1,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που μεταφράζεται σε κόστος 2,1 έως και 2,6 δισ. Ευρώ. Για το 2020 το δημοσιονομικό κόστος ανεβαίνει στο 1,2% έως 1,5% του ΑΕΠ γεγονός που μεταφράζεται σε 2,3 έως 2,9 δισ. Ευρώ. Συνολικά δηλαδή το πακέτο Τσίπρα για τα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να κοστίσει στα δημόσια οικονομικά έως 5,4 δις ευρώ. Χρήματα που ανατρέπουν την συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα και που πιθανότατα θα απαιτήσουν την λήψη νέων μέτρων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλωτος διαψεύδει την Κομισιόν

Ο υπουργός Οικονομικών, μέσω πηγών του υπουργείου, επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ και θα υπερβεί τον στόχο κατά 0,6%, βγάζοντας λάθος τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Επιμένει δηλαδή ότι υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο, αφού οι υπολογισμοί Τσακαλώτου υπολογίζουν το κόστος των μέτρων στο 0,6% και προσθέτει ότι οι επιφυλάξεις της Επιτροπής θα διαψευστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις