Έρευνα – Γερμανία: Πιο ευτυχισμένοι όσοι πιστεύουν ότι τα πάντα στον κόσμο… συνδέονται

PLUS

Έρευνα – Γερμανία: Πιο ευτυχισμένοι όσοι πιστεύουν ότι τα πάντα στον κόσμο… συνδέονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Έρευνα - Γερμανία: Εσύ πιστεύεις στην ιδέα της ενότητας;

06.06.2019 | 19:14

Έρευνα – Γερμανία: Η ιδέα της ενότητας και ο τρόπος που επηρεάζει τη ζωή μας είναι το αντικείμενο μιας νέας έρευνας από επιστήμονες στη Γερμανία. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι η αίσθηση της ενότητας, μπορεί να περιγραφεί συνοπτικά ως η πεποίθηση ότι τα πάντα στον κόσμο συνδέονται και είναι αλληλεξαρτώμενα. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα άτομα που ασπάζονται την παραπάνω κοσμοθεωρία είναι περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους, και μάλιστα ανεξάρτητα με το αν πιστεύουν ή όχι στον Θεό. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Psychology of Religion and Spirituality» φανερώνουν την άκρως θετική επίδραση αυτού του τρόπου σκέψης.

Οι ερευνητές διενήργησαν δύο έρευνες στη Γερμανία. Στην πρώτη έρευνα, περισσότεροι από 7.000 συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με την αίσθηση ενότητας και την ικανοποίηση τους από τη ζωή. Τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες όσον αφορά την αντίληψη της ενότητας στον κόσμο, ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους. Προκειμένου να εντοπίσουν αν αυτή η ικανοποίηση μεταβάλλεται, οι επιστήμονες  επανέλαβαν τη μέτρηση μετά από έξι εβδομάδες και τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν ίδια.

Έρευνα – Γερμανία: Αίσθηση της ενότητας και θρησκευτική πίστη

Προκειμένου να εξακριβώσουν αν η αίσθηση της ενότητας εξηγεί την ικανοποίηση από τη ζωή ακόμη καλύτερα και από τη θρησκευτική πίστη, οι ερευνητές προχώρησαν και σε μια δεύτερη έρευνα. Σε αυτή πήραν μέρος 67.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονταν από μια ποικιλία θρησκευτικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων και άθεων. Οι συμμετέχοντες «σκόραραν» διαφορετικά στην κλίμακα ενότητας ανάλογα με τη θρησκεία τους: οι μουσουλμάνοι είχαν το υψηλότερο μέσο όρο, ενώ οι άθεοι είχαν το χαμηλότερο.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η πίστη στην κοσμική ενότητα αποτελούσε καλύτερο προγνωστικό δείκτη για την ικανοποίηση από τη ζωή συγκριτικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Μάλιστα, η πίστη στην ενότητα φαίνεται να υπερκαλύπτει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς όταν αυτή τίθεται στο προσκήνιο, πολλά από τα θετικά αποτελέσματα της θρησκευτικής συνείδησης στην ικανοποίηση της ζωής εξαφανίζονται.

Έρευνα – Γερμανία: Η θετική επίδραση της ικανοποίησης

Όπως επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές, η υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή συνοδεύεται από κάποια πρόσθετα οφέλη, όπως εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις για τους νέους και καλύτερη υγεία για τους ηλικιωμένους.

Exit mobile version