Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία: Ισόβια στον serial killer νοσηλευτή για τον φόνο 85 ασθενών – Ίσως σκότωσε και 200!
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ισόβια στον serial killer νοσηλευτή για τον φόνο 85 ασθενών – Ίσως σκότωσε και 200!

Γερμανία: Στέρησε δεκάδες ζωές από «ανία» και για να κάνει φιγούρα σε συναδέλφους

Γερμανία: Δικαστήριο στη Γερμανία έκρινε σήμερα ένοχο τον 42χρονο Νιλς Χέγκελ, τον νοσηλευτή serial killer που έχει γίνει γνωστός με το παρατσούκλι «Άγγελος του Θανάτου» για ακόμα 85 φόνους ασθενών του. Η δίκη του αμετανόητου φονιά, που δεν δείχνει την παραμικρή μεταμέλεια για τις πράξεις του, είχε ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβρη, όταν ο Χέγκελ είχε ήδη εκτίσει ποινή κάθειρξης δέκα ετών για τα εγκλήματα για τα οποία είχε παλαιότερα καταδικαστεί (δύο δολοφονίες και τέσσερις απόπειρες). Μετά από εκταφές πάνω από 120 πτωμάτων, προκειμένου να εξεταστούν οι σοροί, εξέταση των μαρτύρων και παρουσίαση άλλων αποδεικτικών στοιχείων, το δικαστήριο του Όλντεμπουργκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, έκρινε πως ο 42χρονος είναι ένοχος για τη δολοφονία ακόμα 85 ασθενών, στους οποίους έκανε ένεση με θανατηφόρα φάρμακα, στα νοσοκομεία όπου εργάστηκε ως νοσηλευτής από το 2000 έως το 2005.

Η αστυνομία υποπτεύεται πως ο Χέγκελ έχει σκοτώσει έως και 200 ανθρώπους, σε υποθέσεις οι οποίες δεν μπορούν ωστόσο να διαλευκανθούν, κυρίως επειδή τα πτώματα μεγάλου αριθμού πιθανών θυμάτων έχουν αποτεφρωθεί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτά τα πέντε χρόνια, αρχικά στο νοσοκομείο της Όλντενμπουργκ και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Ντέλμενχορστ, ο Χέγκελ έδινε σκόπιμα θανατηφόρες δόσεις φαρμάκων στους ασθενείς που φρόντιζε προκειμένου να τους προκαλέσει ανακοπή. Ο δράστης επέλεγε συνήθως ασθενείς που βρίσκονταν σε ανάνηψη. Δεν είχε «προτιμήσεις» σε ηλικία ή σε φύλο όσον αφορά τα θύματά του, αν και προτιμούσε ασθενείς που βρίσκονταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Ο νοσηλευτής είχε καταδικασθεί το 2015 σε ισόβια για δύο φόνους και τέσσερις απόπειρες που κατέληξαν στον θάνατο των ασθενών. Σ’ αυτές τις έξι υποθέσεις, οι ερευνητές ανακοίνωσαν τον περασμένο Οκτώβρη ότι πρόσθεσαν 85 νέες περιπτώσεις.

Η αποκάλυψη της δράσης του

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως για πρώτη φορά το 2005, όταν ο νοσηλευτής είχε συλληφθεί από έναν συνάδελφό του την ώρα που έκανε μια ένεση, η οποία δεν είχε συνταγογραφηθεί, σε έναν ασθενή στην κλινική του Ντέλμενχορστ, κάτι που του είχε στοιχίσει το 2008 την πρώτη καταδίκη του για απόπειρα φόνου.

Μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της πρώτης περίπτωσης, μια γυναίκα είχε εκφράσει αμφιβολίες όσον αφορά τον θάνατο της μητέρας της. Έγιναν πολλές εκταφές και οι ερευνητές είχαν βρει ίχνη ύποπτων ουσιών σε πέντε σορούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι στις τρεις περιπτώσεις είχαν γίνει θανατηφόρες ενέσεις και στις δύο άλλες οι ενέσεις ήταν «πιθανή αιτία» του θανάτου.

Γερμανία: Η «ανία» το κίνητρο

Ο Νιλς Χέγκελ εξήγησε από την πλευρά του πως έκανε αυτές τις ενέσεις για να φέρει τους ασθενείς στα πρόθυρα του θανάτου ώστε να επιδείξει την ικανότητά του να τους επαναφέρει στη ζωή. Το μοναδικό κίνητρο που επικαλέσθηκε ήταν «η ανία».

Ωστόσο έπειτα από 12 χρόνια έρευνας, ο οριστικός κατάλογος και ο αριθμός των θυμάτων του αναμφίβολα δεν θα μπορέσει ποτέ να καταρτισθεί. «Ποιος ξέρει πόσα εγκλήματα θα καταστεί ακόμη δυνατό να τεκμηριωθούν;», παραδέχθηκε ο εισαγγελέας του Όλντενμπουργκ Τόμας Ζάντερ τον περασμένο Οκτώβρη. «Ο ύποπτος δεν καταφέρνει να θυμηθεί κάθε περίπτωση. Όμως σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις, θυμόταν συγκεκριμένα ασθενείς και τη συμπεριφορά του», διευκρίνισε η επικεφαλής της εισαγγελίας της πόλης αυτής Ντανιέλα Σίρεκ-Μπόλεμαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις