Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αφρική: Από πείνα οι μισοί θάνατοι παιδιών στη Μαύρη Ήπειρο – Σοκάρουν οι αριθμοί
ΚΟΣΜΟΣ

Αφρική: Από πείνα οι μισοί θάνατοι παιδιών στη Μαύρη Ήπειρο – Σοκάρουν οι αριθμοί

Αφρική: Σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική δεν έχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων

Αφρική: Η πείνα είναι η φριχτή αιτία πίσω από το 50% των θανάτων στην Αφρική, γνωστοποίησε ένα think tank που εδρεύει στην Αντίς Αμπέμπα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Απευθύνοντας μια επείγουσα έκκληση για τη λήψη μέτρων, το Αφρικανικό Φόρουμ για την Πολιτική σχετικά με τα Παιδιά δημοσίευσε μια έρευνά του, σύμφωνα με την οποία ένα στα τρία παιδιά στην Αφρική στερούνται το φαγητό. Όπως επισημαίνει το think tank, σχεδόν 60 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική δεν έχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της ηπείρου έχουν αναπτυχθεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια.

Οι αριθμοί που αναφέρει το δημοσίευμα της Guardian προκαλούν ανατριχίλα. Ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, δηλαδή 10.000 παιδιά καθημερινά. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι ακολουθούν καθοδική τάση, η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται σε ορισμένα τμήματα της Αφρικής όπου το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Εννέα στα 10 παιδιά στην Αφρική δεν πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μια στοιχειωδώς αποδεκτή διατροφή και δύο στα πέντε δεν καταναλώνουν τακτικά γεύματα.

Η Λιβερία, το Κονγκό και το Τσαντ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε ό,τι αφορά τα παιδιά από έξι ως 23 μηνών που λαμβάνουν επαρκή και με ποικιλία διατροφή τακτικά. Ακολουθούν η Ζιμπάμπουε, η Γουινέα-Μπισάου, η Γκάμπια και η ΛΔ Κονγκό.

Η Αφρική πιθανόν να έχει ένα δισεκατομμύρια υποσιτιζόμενα και πεινασμένα παιδιά ως το 2050 αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

 

Αφρική: Πολεμικές συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή επιδεινώνουν το πρόβλημα

Οι πολεμικές συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα στην Αφρική με τρία στα τέσσερα παιδιά με καθυστέρηση στην ανάπτυξη κάτω των πέντε ετών να κατοικούν σε χώρες που έχουν μετατραπεί σε πολεμικές ζώνες.

Το 2017 περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στην Αιθιοπία, πέντε εκατομμύρια στο Μαλάουι, τέσσερα εκατομμύρια στην Ζιμπάμπουε και τρία εκατομμύρια στην Κένυα βίωναν οξεία διατροφική ανασφάλεια που προκαλείται από ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις