Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στουρνάρας: Για την κρίση στην Ελλάδα έφταιγε το Δημόσιο και την πλήρωσαν οι τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Για την κρίση στην Ελλάδα έφταιγε το Δημόσιο και την πλήρωσαν οι τράπεζες

Στουρνάρας: Έκανε λάθη το ΔΝΤ, είχε υπερβολική εμμονή με τη λιτότητα, επισήμανε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Στουρνάρας: Η κρίση στην Ελλάδα οφειλόταν στο Δημόσιο, αλλά την πλήρωσαν οι τράπεζες, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ ΤV, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή». Στην συνέντευξή του, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και την ΕΕ και την επίδραση της προεκλογικής περιόδους.

Ειδική αναφορά έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στο ΔΝΤ, που όπως ανέφερε έκανε και αυτό λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. «Ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη», παραδέχτηκε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η συμβολή του βεβαίως ήταν καθοριστική» συνέχισε, προσθέτοντας πως κατά την έναρξη της κρίσης οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούσαν το ΔΝΤ να αποτελεί μέρος της λύσης. «Αν έγινε κάπου λάθος ήταν στην υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, ότι στην αρχή δεν έδωσε επαρκή προσοχή σε εναλλακτικά στοιχεία όπως η μείωση των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις και έδωσε υπερβολική έμφαση στην αύξηση των φόρων» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας για να σχολιάσει πως «δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν με το όφελος της στερνής γνώσης».

 

Στουρνάρας: «Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πολύ πιο αισιόδοξος για την κατάσταση σήμερα, τονίζοντας πως «οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές Αρχές πολλών χωρών του κόσμου έδρασαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης. Έτσι μπορούμε σήμερα να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε, δηλαδή το 2008, το 2009 και το 2010. Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν».

Στουρνάρας: «Να μην ακολουθούμε πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους»

Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι «δε μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των “κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις