Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολλανδία – Ευθανασία: Συγκλονίζει η 17χρονη που διάλεξε τον θάνατο από το να ζει με το «τραύμα» του βιασμού
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία – Ευθανασία: Συγκλονίζει η 17χρονη που διάλεξε τον θάνατο από το να ζει με το «τραύμα» του βιασμού

Ολλανδία - Ευθανασία: Η ιστορία της άτυχης κοπέλας κάνει από εχθές τον γύρο του διαδικτύου.

Ολλανδία – Ευθανασία: Η σοκαριστική ιστορία μιας νεαρής κοπέλας από τον Ολλανδία που κατέφυγε στη νόμιμη ευθανασία ώστε να μη χρειάζεται πια να ζει με το «τραύμα» του βιασμού κάνει από εχθές τον γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έρχονται στο φως, ο θάνατος της άτυχης Noa Pothoven την περασμένη Κυριακή δεν ήταν τελικά νόμιμη ευθανασία (όπως είχαν μεταδώσει εσφαλμένα πολλά διεθνή ΜΜΕ) αλλά αυτοκτονία. Έχοντας λάβει τη συνειδητή απόφαση να πεθάνει, η 17χρονη σταμάτησε τελείως να τρώει και να πίνει νερό. Κατανοώντας τις επιθυμίες της, οι γονείς της και οι γιατροί δεν την ανάγκασαν να πάρει τροφή. Έτσι η Pothoven έσβησε μετά από χρόνια μάχη με την κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Με αυτήν την κίνηση απόγνωσης, η 17χρονη παρέδωσε ουσιαστικά τα όπλα στην πολυετή μάχη με τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, λόγω της  σεξουαλικής κακοποίησης που είχε βιώσει.

Λίγο πριν από τον θάνατό της, η Noa ανακοίνωσε στα social media την απόφασή της να υποβληθεί σε ευθανασία και ζήτησε να μην προσπαθήσουν να τη μεταπείσουν, καθώς επρόκειτο για μια συνειδητή απόφαση που ελήφθη μετά από πολλή σκέψη. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, η νεαρή είχε όντως υποβάλλει αίτηση για ευθανασία, ωστόσο το αίτημά της απορρίφθηκε λόγω του νεαρού της ηλικίας της, με τη σύσταση να υποβληθεί σε περαιτέρω ψυχοθεραπεία. «Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Μετά από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις θέσεις μου για τη νοσηλεία, αλλά το σχέδιό μου υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι παρορμητικό», έγραφε στην τελευταία της ανάρτηση η νεαρή.

Λίγο πιο κάτω, η Noa ξακαθάριζε τις προθέσεις της: «Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: εντός 10 ημερών, θα πεθάνω».Όπως εξήγησε, η δύσκολη απόφαση ελήφθη μετά τις μάχες με ψυχικές ασθένειες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της.

«Σταμάτησα να τρώω και να πίνω εδώ και λίγο καιρό και μετά από πολλές συζητήσεις και εξελίξεις, αποφασίστηκε ότι θα με αφήσουν, επειδή ο πόνος μου είναι αβάστακτος», έγραψε, εξηγώντας ότι ενώ ήταν «ζωντανή», σχεδόν επιβίωνε. «Ανέπνεα, αλλά δεν ζούσα»,έγραψε.

Ολλανδία – Ευθανασία: Η τραγική ιστορία της κακοποίησης

Η ιστορία της Noa Pothoven συγκλονίζει. Είχε πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης και βιασμού σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη επίθεση που δέχθηκε ήταν σε ένα παιδικό πάρτι, μόλις στα 11 χρόνια της. Έζησε την ίδια φρίκη ένα χρόνο αργότερα, ξανά σε πάρτι. Και στα 14 της τη βίασαν δύο άνδρες, αλλά δεν είπε τίποτα επειδή φοβόταν και ντρεπόταν. «Ξαναζώ τον πόνο και τον φόβο κάθε ημέρα. Είμαι πάντα φοβισμένη. Και μέχρι σήμερα, νιώθω το σώμα μου βρώμικο», είχε δηλώσει πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια, η Νόα μπαινόβγαινε σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Πέρυσι, εισήχθη σε νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, αποστεωμένη, με τον κίνδυνο πολυοργανικής ανεπάρκειας και οι γιατροί την έβαλαν σε τεχνητό κώμα.

Η Νόα είχε κερδίσει βραβείο για την αυτοβιογραφία της «Νικώντας ή Μαθαίνοντας», που περιέγραφε τις μάχες της με την ψυχική ασθένεια, αλλά και τις απόπειρες αυτοκτονίας. Η κοπέλα θα ήθελε το βιβλίο θα βοηθήσει ευάλωτα παιδιά στην Ολλανδία, καθώς η χώρα διαθέτει εξειδικευμένες κλινικές για ψυχολογικά ή φυσικά τραύματα.

Ολλανδία – Ευθανασία: Πότε επιτρέπεται η ευθανασία στην Ολλανδία

Το λάθος στην αναμετάδοση της είδησης οφείλεται στις λεπτές έννοιες του Ολλανδικού νόμου, όπου η ευθανασία έχει καταστεί νόμιμη από το 2002 και επιτρέπει σε ασθενείς σε τελευταίο στάδιο και άνω των 12 ετών να δώσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ, μεταξύ άλλων, χρειάζεται και συναίνεση τουλάχιστον δύο γιατρών. Ωστόσο, ο θάνατος της 17χρονης δεν σχετίζεται με τον συγκεκριμένο νόμο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις