Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές: Χωρίς πανηγυρισμούς για την αυτοδυναμία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Χωρίς πανηγυρισμούς για την αυτοδυναμία

Εκλογές: «Οι πολίτες μεταξύ άλλων τιμώρησαν την αλαζονεία που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας και εμείς δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος επιδεικνύοντας παρόμοια συμπεριφορά».

Εκλογές: Το πρώτο ημίχρονο της επικράτησης της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με την ευρεία νίκη των 9 μονάδων στις ευρωεκλογές και τώρα στην ΝΔ στρέφονται στο δεύτερο ημίχρονο που είναι οι βουλευτικές εκλογές σε ένα μήνα από τώρα, ώστε να ολοκληρώσουν την νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας ει δυνατόν με αυτοδυναμία.

Από τον Γιάννη Ντσούνο

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αυτός θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα από όλα τα στελέχη η στρατηγική που έχει χαράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία απέκτησε μετρήσιμα αποτελέσματα μετά τις ευρωεκλογές.

Οι οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί από τις πρώτες κιόλας ώρες της νίκης της ΝΔ από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υποψήφιους βουλευτές είναι αυστηρές και κάνουν λόγο για μετριοπάθεια και χαμηλούς τόνους. Το πανηγυρικό κλίμα στους κόλπους της ΝΔ σταμάτησε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της περασμένης Κυριακής μέσω της δήλωσής του που κάλεσε όλους σε συστράτευση και εγρήγορση έως την ημέρα των βουλευτικών εκλογών. Χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου γαλάζιου στελέχους την επομένη των ευρωεκλογών, που δήλωσε στην Alpha freepress ότι «οι πολίτες μεταξύ άλλων τιμώρησαν την αλαζονεία που επέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας και εμείς δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος επιδεικνύοντας παρόμοια συμπεριφορά».

Η στρατηγική της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και συνοψίζεται στους εξής άξονες:

1. Μετριοπάθεια σε δύο επίπεδα, και σε επίπεδο δηλώσεων όπου η Πειραιώς ξορκίζει οποιαδήποτε τοποθέτηση κάνει λόγο για θριάμβους και ιστορικές νίκες, αλλά και απέναντι στους πολίτες, όπου τα στελέχη της Πειραιώς καλούνται με υπευθυνότητα να στηρίξουν το πρόγραμμα του κόμματος και όχι να πλειοδοτούν σε παροχές και λαϊκίστικες υποσχέσεις.

2. Κανένας εφησυχασμός που ενδεχομένως να προκαλείται από την νίκη στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οι αγώνες λήγουν στο 90 και όχι στο 45 και ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι μέχρι στιγμής έχει κερδηθεί το μισό παιχνίδι.

3. Στην ΝΔ εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσουν στην όξυνση και την πόλωση ενόψει εκλογών, στοχεύοντας στην συσπείρωση των ψηφοφόρων τους. Σε αυτό το «παιχνίδι» του πρωθυπουργού η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα απαντούν σε τέτοιες προκλήσεις

4. Επόμενη επικοινωνιακή κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου θα είναι η πλειοδοσία παροχών προς πολλές κοινωνικές ομάδες με στόχο να προσελκύσουν όσους δεν πήγαν να ψηφίσουν και όσους επιλέγουν να ψηφίσουν με βάση την οικονομική τους κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση τα στελέχη της ΝΔ καλούνται να παραμείνουν στην ανάλυση όσων αναφέρει το πρόγραμμα της ΝΔ και τίποτε παραπάνω, ώστε να αποδείξουν ότι θα ακολουθήσουν μια υπεύθυνη πολιτική που δεν «χαϊδεύει αυτιά».

5. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομία και κυρίως σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά με πρόγραμμα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σημαντική επισήμανση εδώ είναι το γεγονός ότι από την ΝΔ θα καταδείξουν ότι οι μειώσεις φόρων και την τελευταία στιγμή και στο παραπέντε της κάλπης δεν αλλάζουν την γνώμη των πολιτών, πολλώ δε μάλλον την ψήφο τους. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να μειωθεί ουσιαστικά ο δείκτης της ανεργίας. Για να γίνει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει ένα σχέδιο δημιουργίας ευέλικτου περιβάλλοντος για τους επενδυτές με σταθερή φορολογία και μειωμένη γραφειοκρατία.

6. Ένα προνομιακό πεδίο για την ΝΔ που καλείται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο είναι η ασφάλεια του πολίτη, στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, αφού η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να περιορίσει ή και να σταματήσει φαινόμενα ανομίας και παράνομων συμπεριφορών που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας. Με αυτούς τους βασικούς άξονες η ΝΔ οδηγείται στις εθνικές εκλογές, έχοντας παράλληλα και αρκετά «πολιτικά όπλα».

Η συρρίκνωση της δύναμης και της επιρροής της ακροδεξιάς κάνει τα στελέχη της ΝΔ να επιχαίρουν, καθώς θεωρούν ότι είναι δικό τους επίτευγμα ,αφού η στρατηγική που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η ασφάλεια του πολίτη έδωσαν διέξοδο σε μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων, που επέλεξαν την σταθερότητα των θέσεων της ΝΔ και όχι τις ακραίες φωνές του ακροδεξιού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το ΚΙΝΑΛ επίσης δείχνει ότι πολλοί ψηφοφόροι που παραδοσιακά ανήκουν στην κεντροαριστερά βρήκαν σημείο επαφής με την ΝΔ και επέλεξαν να την ψηφίσουν.  Επομένως η διεύρυνση προς το κέντρο που ευαγγελίζονταν τόσο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχτηκε στην πράξη και έγινε πραγματικότητα.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει συγκλίσεις με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Σε ό,τι αφορά την αυτοδυναμία και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από πολλούς, το περιβάλλον Μητσοτάκη αναφέρει ότι αυτός ο στόχος χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να επιτευχθεί και θα κριθεί από την δυναμική που θα αναπτύξει η ΝΔ τις επόμενες εβδομάδες, αφού οφείλει να πείσει όσους δεν πήγαν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές να πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις