Πρώτη κατοικία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη κατοικία: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα «κόκκινα» δάνεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Πρώτη κατοικία: Τι ισχύει μέχρι τότε - Ποιες οι επιλογές για τους «κόκκινους» δανειολήπτες

30.05.2019 | 16:59

Πρώτη κατοικία: Παρόλο που ο καινούργιος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους θα αργήσει ακόμα να ανοίξει. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η πλατφόρμα όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα οι «κόκκινοι» δανειολήπτες για τη ρύθμιση του χρέους τους, δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τα τέλη Ιουνίου. Πάντως, όπως ανακοίνωσε η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπου παρίστατο, μέχρι να διεκπεραιωθεί η ρύθμιση, θα ισχύει ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού.

«Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια» επισήμανε η κυρία Αλαμπάση. Υπενθυμίζεται ότι και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, είχε αναφερθεί σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην πλατφόρμα ρύθμισης χρεών λέγοντας, ότι «αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή και αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο σε έναν μήνα».

Πρώτη κατοικία: Δεν γίνονται πλειστηριασμοί λόγω εκλογών

Μέχρι τότε, συνέχισε ο κ. Κουρμούσης, κάποιος που έχει πρόβλημα με την τράπεζά του έχει προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς αυτοί δεν γίνονται σε περιόδους εκλογών και υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη περίοδος λόγω Πάσχα. «Δεν υπάρχει κενό μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Μέχρι να λήξει η προεκλογική περίοδος, θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, εάν υπάρχει περίπτωση ιδιαίτερου προβλήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με δικαστική προσφυγή για να ρυθμίσει τα χρέη του κατά το άρθρο 8, και πάλι κερδίζοντας προστασία.

Exit mobile version