Εκλογές 7 Ιουλίου: Σάλος με το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 7 Ιουλίου: Σάλος με το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για διορισμό ηγεσίας της Δικαιοσύνης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Εκλογές 7 Ιουλίου: Για προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος μιλά ο κορυφαίος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.

29.05.2019 | 07:58

Εκλογές 7 Ιουλίου: Σφοδρές αντιδράσεις αλλά και σοβαρούς προβληματισμούς έχει προκαλέσει η πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα, να διορίσει νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Με αστείο πρόσχημα ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει εκλογές λόγω τις «ουράς» των πανελλαδικών εξετάσεων που αφορά 3 ειδικά μαθήματα, ελάχιστα ειδικά σχολεία και λιγότερους από 1.000 μαθητές επιχειρεί να μεταθέσει τις εκλογές στις 7 Ιουλίου αντί 30 Ιουνίου αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και την τουριστική κίνηση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, να ελέγξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγο πριν τις εθνικές εκλογές παρά τις προειδοποιήσεις της ΝΔ για την ανάγκη να τηρηθεί η θεσμική τάξη , παρά τις επισημάνσεις των συνταγματολόγων για «καταδολίευση του Συντάγματος», αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί σε ισχύ όλες τις αρμοδιότητές της, είτε γίνουν οι εκλογές 30 Ιουνίου, είτε 7 Ιουλίου, και αποκάλυψε ότι οι εκλογές θα καθυστερήσουν, αφού ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ζητήσει πρόωρες εκλογές, στις 10 Ιουνίου. Μια εβδομάδα δηλαδή μετά τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με πρόσχημα τις πανελλήνιες εξετάσεις, οι οποίες δεν πρέπει να διαταραχθούν.

Η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει εκείνη, τον νέο Πρόεδρο και τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρά τις καταγγελίες περί θεσμικού πραξικοπήματος αφήνοντας πολλούς να σκέφτονται ότι υπάρχουν φόβοι για πιθανές αποκαλύψεις. Η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου να τοποθετήσει τους δικούς της ανθρώπους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ η θητεία της σημερινής ηγεσίας λήγει στις 30 Ιουνίου, προκαλεί φυσικά πολλά ερωτήματα.

Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ

Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τσίπρα να μην προχωρήσει στην επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επικαλούμενη «λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης», αφού όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσης της, «δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση, που θα δεσμεύει την χώρα για τα επόμενα χρόνια». Οι προειδοποιήσεις της ΝΔ δεν ελήφθησαν υπόψιν ούτε όμως και του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, που δήλωσε ότι τυχόν επιλογή νέας ηγεσία της Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, «αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος».

Και αυτό γιατί μια κυβέρνηση που «τελεί υπό παραίτηση γιατί έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος… έχει χάσει την δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση, να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα».

Το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα, είχε προβλέψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε σημειώσει το νόημα της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας το εξής:

«Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις την δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, μετά τις 30 Ιουνίου».

ΚΙΝΑΛ: Μην τολμήσουν τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη – Θα μας βρουν απέναντι

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημειώνει: «Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Για προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος μιλά ο κορυφαίος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης

Ειδικότερα, με δήλωσή του στην Καθημερινή, ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνει:
«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.

Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Έχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Καθημερινή, ο κ. Μανιτάκης θίγει και το συνταγματικό ζήτημα σχετικά με το ποια κυβέρνηση –η παρούσα ή μία υπηρεσιακή– θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. «Για να τις διενεργήσει η παρούσα», τονίζει, «θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος να επικαλεστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Η κυβέρνηση όμως στις δηλώσεις που έκανε, προκηρύσσει εκλογές χωρίς να επικαλεστεί τέτοιο λόγο. Στην προκειμένη περίπτωση, μια κυβέρνηση που έχει χάσει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά, οφείλει να παραιτηθεί και να διοριστεί μια υπηρεσιακή, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό είναι το συνταγματικά επιβεβλημένο και κοινοβουλευτικά ορθό».

Exit mobile version