Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρουμανία: Εικόνες «Αποκάλυψης» και τεράστιες ζημιές από πτώση χαλαζιού σε μέγεθος… αβγού! (pics + vid)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Εικόνες «Αποκάλυψης» και τεράστιες ζημιές από πτώση χαλαζιού σε μέγεθος… αβγού! (pics + vid)

Ρουμανία: Εκατοντάδες αυτοκίνητα έγιναν... σμπαράλια

Ρουμανία: Μια απίστευτη χαλαζόπτωση που θύμιζε… καταιγίδα από πέτρες αντιμετώπισαν εχθές οι κάτοικοι μιας πόλης στη Ρουμανία. Η ξαφνική κακοκαιρία προκάλεσε σκηνές «Αποκάλυψης» στους δρόμους, με εκατοντάδες αμάξια να γίνονται σμπαράλια και τον κόσμο να τρέχει να καλυφθεί από το χαλάζι σε μέγεθος αβγού που έπεφτε από τον ουρανό. Η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το Ζαλάου, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και κράτησε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα η περιοχή σήμερα να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.

Σε φωτογραφίες και βίντεο που ανέβασαν κάτοικοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζεται η ένταση και η έκταση του καταστροφικού φαινομένου. Πολλές εικόνες δείχνουν παράθυρα αυτοκινήτων που έχουν διαλυθεί από το χαλάζι, και λαμαρίνες που έχουν βουλιάξει από το «σφυροκόπημα».  Όπως είναι φυσικό, η χαλαζόπτωση έγινε πρώτο θέμα στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, με ειδικούς συσχετίζουν το ακραίο φαινόμενο με την κλιματική αλλαγή. Όλη μέρα σήμερα, η πυροσβεστική, η αστυνομία και υπηρεσίες του δήμου, κινητοποιούνται για τον καθαρισμό των δρόμων και των αυλών σπιτιών.

Τι είναι το χαλάζι, που μπορεί ακόμα… και να σκοτώσει

Το χαλάζι είναι μια μορφή υετού, που αποτελείται από κομμάτια πάγου, μορφής σφαιριδίων ή άλλων σχημάτων, που ονομάζονται χαλαζόκοκκοι και πέφτουν κατά τη διάρκεια καταιγίδων, από μεγάλα καταιγιδοφόρα σύννεφα (σωρειτομελανίες). Όταν κατά την χαλαζόπτωση πέφτουν τεράστιες ποσότητες χαλαζόκοκκων μεγάλου μεγέθους και βάρους επί αρκετά λεπτά, τότε το φαινόμενο αναφέρεται ως χαλαζοθύελλα.

Το χαλάζι εμφανίζεται όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας συμπυκνώνεται πάνω σε σκόνη ή άλλα κέντρα συμπύκνωσης, τα οποία μπορεί να είναι μικρά έντομα ή κρύσταλλοι πάγου, ενώ η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 0° Κελσίου. Οι μικροί πυρήνες των κόκκων που σχηματίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο μεγαλώνουν γρήγορα, καθώς η τάση των κορεσμένων ατμών πάνω από τον πάγο είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πάνω από νερό. Οι κόκκοι μπορούν να μεγαλώσουν κι άλλο, καθώς η λανθάνουσα θερμότητα που απελευθερώνεται από την στερεοποίηση του νερού λιώνει το εξωτερικό περίβλημα, κάτι που επιτρέπει τη συνένωση κόκκων μεταξύ τους. Όταν ο χαλαζόκοκκος γίνει αρκετά βαρύς ώστε να μην παρασύρεται απ’ τον άνεμο και να μην μπορεί να συγκρατηθεί από τα ανοδικά ρεύματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, πέφτει προς το έδαφος.

Το χαλάζι προκαλεί συχνά εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και γυάλινες κατασκευές, ιδιαίτερα όσες έχουν γυάλινες οροφές. Σπανιότερα έχουν αναφερθεί ακόμα και θάνατοι ανθρώπων που εκτέθηκαν σε πολύ έντονη χαλαζόπτωση, λόγω θανατηφόρων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις