Ρώμη: Αρχαιολόγοι βρήκαν εκπληκτική κεφαλή του Διονύσου ηλικίας 2.000 ετών! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρώμη: Αρχαιολόγοι βρήκαν εκπληκτική κεφαλή του Διονύσου ηλικίας 2.000 ετών! (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Ρώμη: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την υπέροχη κεφαλή του «θεού του γλεντιού»

28.05.2019 | 18:18

Ρώμη: Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μια σημαντική ανακάλυψη στη Ρώμη, που μαγεύει με την ομορφιά της. Σύμφωνα με την Telegraph, αρχαιολόγοι στην ιταλική πρωτεύουσα ανακάλυψαν μια μεγάλη κεφαλή του θεού Διόνυσου, ενώ πραγματοποιούσαν ανασκαφές κοντά στα ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς. Την ώρα που έσκαβαν στα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους, βρήκαν ένα ογκώδες μαρμάρινο κεφάλι που ενδεχομένως αποτελεί μέρος ενός μεγάλου αγάλματος. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου, η κεφαλή ήταν χτισμένη μέσα στο τείχος, έχοντας επαναχρησιμοποιηθεί ως κατασκευαστικό υλικό, κάτι που συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα.

Μόλις το εύρημα ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε το θαύμα της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό, με σχεδόν θηλυκά στοιχεία. Αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τους γνώστες να πιστεύουν ότι πιθανότατα απεικονίζει τον θεό Διόνυσο. «Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Πάρκου. «Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα», σχολίασε από την πλευρά της η δήμαρχος της Ρώμης, Virginia Raggi.


Ρώμη: Πώς ήταν κάποτε η κεφαλή

Σύμφωνα με τον Claudio Parisi Presicce, διευθυντή των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης, το κεφάλι χρονολογείται μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ. «Τα κενά μάτια, που μάλλον ήταν γεμισμένα με γυαλί ή πολύτιμους λίθους, τοποθετούν χρονολογικά το κεφάλι στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιφάνεια δεν είναι εντελώς ορατή επειδή ακόμη δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά. Πιστεύουμε πως ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη ίχνη του αρχικού χρώματος διατηρημένα στο στεφάνι γύρω από το μαλλιά», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Διόνυσος ήταν γιος του Δία και της Σεμέλης, της θνητής κόρης του Κάδμου, ιδρυτή και βασιλιά της Θήβας.

Ήταν γνωστός ως ο θεός του κρασιού, του γλεντιού, της γονιμότητας, του θεάτρου και της θρησκευτικής έκστασης. Λατρευόταν από τους αρχαίους Έλληνες ως ένας από τους 12 Θεούς του Ολύμπου πριν ενσωματωθεί στο πάνθεον των Ρωμαϊκών θεών ως Βάκχος.

 

Exit mobile version