Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τζανακόπουλος – Εκλογές: Ο Τσίπρας αποφάσισε να πάμε στις εθνικές κάλπες στις 7 Ιουλίου
Η ημερομηνία «κλείδωσε»

Τζανακόπουλος – Εκλογές: Ο Τσίπρας αποφάσισε να πάμε στις εθνικές κάλπες στις 7 Ιουλίου

Τζανακόπουλος - Εκλογές: Ποιος είναι ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία

Τζανακόπουλος – Εκλογές: Την απόφαση του πρωθυπουργού να γίνουν οι εκλογές στις αρχές Ιουλίου γνωστοποίησε σήμερα σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση του πρωθυπουργού είναι πράγματι, οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου για να μην διαταραχθεί η διαδικασία των (σχολικών) εξετάσεων». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε μάλιστα ότι Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο στις 10 Ιουνίου.

Η επιλογή αυτής της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, αφού το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές το αργότερο 30 ημέρες από την προκήρυξή τους. Με δεδομένο ότι οι εκλογές διεξάγονται το νωρίτερο σε 21-22 ημέρες και το αργότερο σε 30 ημέρες από την προκήρυξή τους, ο πρωθυπουργός καθυστερεί προφανώς την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαφορετικά θα έπρεπε να διεξαχθούν οι εκλογές νωρίτερα, μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι επιλογές λοιπόν ήταν δύο: Ή ο Αλέξης Τσίπρας να αναβάλλει για λίγες ημέρες την επίσκεψή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας είτε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος να καθυστερήσει για περίπου μια εβδομάδα την έκδοση του σχετικού διατάγματος.

 

Ήδη πολλοί σχολιάζουν ότι το πρόσχημα της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει εκλογές λόγω της «ουράς» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που αφορά τρία ειδικά μαθήματα και περίπου 1.000 μαθητές, «μπάζει νερά».

Η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να μεταθέσει τις εκλογές στις 7 Ιουλίου, αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ής Ιουνίου, θα έχει πιθανώς αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, την τουριστική κίνηση. Η παράταση της προεκλογικής περιόδου εξάλλου μόνο αρνητικά μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις που περιμένουν πώς και πώς την τουριστική σεζόν, κάτι που προφανώς αφήνει παγερά αδιάφορη την κυβέρνηση.

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως κανείς δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της κάλπης και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Παραδοχή της πολιτικής ήττας

Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της 26ης Μαΐου εξήγησε ότι οι λόγοι που τον οδηγούν στην απόφαση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το πράξω ούτε τώρα να αγνοήσω το αποτέλεσμα. Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια  δεν πορεύτηκα με κόλπα και στρατηγήματα, δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο της ιδιοτέλειας δεν θα το πράξω ούτε τώρα. Μένω πιστός στις αρχές μου και στις αρχές μας,  στις αρχές της Αριστεράς και της Δημοκρατικής παράταξης. Η αφοσίωσή μας στον λαό δεν είναι τακτική επιλογή είναι ηθική υποχρέωση , απαράβατος κανόνας είναι η ψυχή μας είναι η ψυχή μου. Κανείς από εμάς δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε που ανήκει και ποιους εκπροσωπεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια δήλωση επιχείρησε να θέσει και το δίλημμα της νέας κάλπης λέγοντας «Αμέσως μετά β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον ΠτΔ την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να είναι τελικά ο λαός αυτός και μόνο αυτός που θα πάρει την οριστική απόφαση αν επιθυμεί να συνεχίσουμε με σχέδιο υπέρ των πολλών ή επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του ΔΝΤ στο χθες που όλοι και όλες ζήσαμε».

Είναι σαφές από την επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού πως οι λόγοι προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι καθαρά πολιτικοί. Δηλαδή, το βαρύ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει ότι έχει χάσει την λαϊκή νομιμοποίηση και κατ επέκταση την ανάγκη να αποφασίσει ο λαός με ποιο πολιτικό σχέδιο επιθυμεί να συνεχίσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις