Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Burn out: Η εργασιακή εξουθένωση είναι πραγματική ασθένεια, λέει ο ΠΟΥ
PLUS

Burn out: Η εργασιακή εξουθένωση είναι πραγματική ασθένεια, λέει ο ΠΟΥ

Burn out: Ποια είναι τα τρία «συμπτώματα» που συνδέονται με το σύνδρομο

Burn out: Το «burn out», όπως ονομάζεται ευρέως η εργασιακή εξουθένωση, εντάχθηκε πλέον επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του, που χρησιμεύει ως βάση για τον καθορισμό των τάσεων και των στατιστικών της υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς, είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στον κατάλογο, που καταρτίζεται από τον ΠΟΥ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο. Με απλά λόγια πρόκειται για μια λίστα που παρέχει μια κοινή γλώσσα στους επαγγελματίες της υγείας, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες παντού στον κόσμο.

Το σύνδρομο της εργασιακής υπερκόπωσης εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται με την εργασία ή την ανεργία» και φέρει την κωδική ονομασία QD85. Περιγράφεται ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από χρόνιο εργασιακό στρες (το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε επιτυχώς) και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα». Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πάντως ότι το burn out «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

Η νέα κατάταξη, που ονομάζεται CIP-11 και δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις