Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αυστρία: Έπεσε η κυβέρνηση Κουρτς – Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Έπεσε η κυβέρνηση Κουρτς – Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής

Αυστρία: Η ανατροπή της αυστριακής κυβέρνησης μειοψηφίας του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Αυστρία.

Αυστρία: Τέλος στην καγκελαρία του Σεμπάστιαν Κουρτς, 18 μήνες αφότου ανέλαβε την ηγεσία της κυβέρνησης της Αυστρίας, έδωσε η Βουλή, που υπερψήφισε την πρόταση μομφής. Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας πρόταση μομφής κατά του συνόλου της κυβέρνησης Κουρτς, κίνηση που υποστήριξε και το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με το οποίο συγκυβερνούσε μέχρι πρόσφατα το Λαϊκό Κόμμα. Η συζήτηση για την πρόταση μομφής διήρκεσε τρεις ώρες.

Η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Παμέλα Ρέντι- Βάγκνερ, πρότεινε έμμεσα τον πρώην πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Γέρχαρντ Χόλτσινγκερ για μεταβατικό καγκελάριο, μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ζήτησε μία ανεξάρτητη, υπερκομματική κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά σημείωσε ότι τη σχετική απόφαση θα την πάρει ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Την υπερψήφιση της πρότασης μομφής είχε αποφασίσει ομόφωνα και η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος των Ελευθέρων. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετείχε το εν λόγω κόμμα, μαζί με το Λαϊκό Κόμμα, διαλύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον πρώην- πλέον- αντικαγκελάριο Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε. Ακολούθησε η αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και οι παραιτήσεις των υπόλοιπων υπουργών του εθνικιστικού κόμματος.

O Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο καγκελάριος με τη συντομότερη θητεία μετά το 1945, μόλις 525 ημέρες, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 – όταν ορκίστηκε καγκελάριος της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μέχρι σήμερα.

Πάντως, ο απερχόμενος καγκελάριος, με σχετική χαλαρότητα και αντικρούοντας την κριτική που του ασκήθηκε, ανέφερε ότι κατανοεί τις εκδικητικές τοποθετήσεις τους, με τις οποίες, όπως ανέφερε, θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όμως, όπως ισχυρίστηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι, “ως αντίδραση στις Ευρωεκλογές” η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του στράφηκε στη συνέχεια εναντίον όλης της κυβέρνησής του. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε με έμφαση τις γνωστές θέσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι, έπειτα από επιθυμία του Αυστριακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σχημάτισε μία “σταθερή μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί η παραμικρή κριτική”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις